‘Wietpanden gehuurd met valse loonstroken’

De politie doet wil geen onderzoek doen naar de vervalste loonstroken waarmee panden worden gehuurd. Mogelijk worden die panden gehuurd voor de wietteelt. Dat zegt Rob Jozee van de Stichting Verhuur Veilig, die huurders op betrouwbaarheid controleert, tegen Metro. Hij ontdekte een man die met valse loonstroken woningen probeerde te huren, maar de politie startte geen onderzoek naar de zaak.

Jozee ontdekte begin dit jaar dat een man bij drie verschillende makelaars een woning probeerde te huren. Hij verdiende volgens zijn loonstrook ruim 120.000 euro. Maar toen Jozee navraag deed over het bedrijf waar de man voor zou werken, bleek dat de omzet nog geen 30.000 euro was.

Gebrek aan tijd en capaciteit

Volgens Jozee is er goede kans dat de man een wietkwekerij wilde beginnen. Het gaat bovendien om valsheid in geschrifte. Hij stapte daarom naar de politie, maar die willen de zaak niet in behandeling nemen vanwege gebrek aan tijd en capaciteit. Daardoor kunnen de criminelen bij andere makelaars gemakkelijk aan ruimte komen om een kwekerij te beginnen.

De politie stelt dat wietteelt ‘landelijke prioriteit’ heeft, omdat er geweld, afpersing, corruptie en liquidaties bij komen kijken.