‘Criminelen kochten meer douaniers om’

De recherche heeft sterke aanwijzingen dat drugscriminelen meerdere douaniers in de Rotterdamse haven hebben omgekocht. Dat meldt de NOS op basis van het dossier rond het onderzoek naar een douanier die eerder dit jaar werd aangehouden, omdat hij criminelen zou hebben geholpen bij het importeren van partijen drugs. Hij verklaart dat hij collega’s heeft die ook zijn omgekocht.

Het gaat om Gerrit G., die in april werd opgepakt nadat 300 kilo coke was gevonden in een container. Het Openbaar Ministerie denkt dat G. bij meerdere transporten heeft geholpen, waaronder het binnenhalen van een partij van 3.000 kilo cocaïne die in november 2014 in Rotterdam werd onderschept.

Meerdere opdrachtgevers

G. werkte waarschijnlijk voor meerdere criminelen. De 300 kilo cocaïne die dit jaar werd gevonden, was van Henk E. De 3.000 kilo die in 2014 in Rotterdam werd ontdekt, was volgens de NOS vermoedelijk van een andere crimineel. En de politie denkt dat G. voor weer andere criminelen partijen softdrugs binnenhaalde.

Sinds 2013 heeft G. zeker vijf ladingen dugs doorgelaten, zo heeft hij zelf verklaard. Hij kreeg 7,5 procent van de marktwaarde. Dat wil zeggen dat hij zo’n 2.000 euro per kilo opstreek.

Controle van containers

G. heeft dertig jaar bij de douane gewerkt, en had een belangrijke positie. Hij werkte op de afdeling pre-arrival, waar hij bepaalde welke containers gecontroleerd moesten worden. Van de criminelen waarvoor hij werkte, kreeg hij vooraf de code van de container. Op die manier wist hij de containers van de criminelen buiten de controle te houden.

De politie vond in het huis van G. een tas met een miljoen euro, en een briefje met daarop de code van de container waarin de 300 kilo coke was gevonden.

Platte zebra’s

Inmiddels praat G. niet meer met de politie, maar in de eerste verhoren heeft hij vrij veel over zijn werk verteld. Uit de verklaringen blijkt dat er meer corrupte douaniers zijn. Hij heeft het naaste collega’s, maar ook over ‘zebra’s’ en ‘strepen’ die ‘plat’ zijn. Dat zijn douaniers met een hogere rang, en daarom onderscheidingstekens op hun schouders hebben. Zij controleerden het werk van G. Hij zegt daarover:

Door de mensen waar ik mee omgegaan ben is bevestigd dat er niet één maar meer zebra´s waren. Die deden hetzelfde als ik en er was er één die nog veel meer kon. Wat dat inhield weet ik ook niet.

Ook uit afgeluisterde gesprekken van onder meer Henk E. blijkt dat er meer corrupte douaniers moeten zijn. Zo zegt E. in een afgeluisterd gesprek dat hij naar ‘een andere streep’ gaat.