Criminelen leveren ook wapens Oekraïne

Met de crash van vlucht MH17 in Oekraïne is de discussie over de wapens van de pro-Russische seperatisten opgelaaid. Hoe komen de rebellen aan wapens waarmee zij het vliegtuig uit de lucht konden schieten? Hoewel het er op lijkt dat het systeem waarmee MH17 waarschijnlijk is geraakt, afkomstig is uit Rusland, leveren ook criminele netwerken uit Moldavië wapens, waar ook helikopters en vliegtuigen mee neergehaald kunnen worden.

Scroll voor een videoreportage naar beneden.

Het zijn de meest beruchte criminelen van Moldavië die zich bezig houden met leveringen van wapens aan de separatisten. Zo worden er onder meer RPG's, raketwerpers, aan de rebellen geleverd.  Met vergelijkbare wapens zijn al helikopters en vliegtuigen naar beneden gehaald.

'Hebben jullie wapens nodig?'

Het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), een groep journalisten in Oost-Europa en Midden-Azië die zich richt op criminaliteit, volgde zo'n wapendeal van begin februari tot juli. Het onderzoek van de OCCRP startte met een opmerkelijk berichtje van een van de zwaarste criminelen in Moldavië.

Begin februari vluchtte de voormalige president van Oekraïne Janoekovitsj na aanhoudende protesten. Nog dezelfde dag kreeg een journalist een berichtje op zijn telefoon: een afbeelding met Al Pacino uit de film Scarface met een automatisch wapen in zijn hand. 'Hebben jullie deze nodig? De oorlog in Oekraïne gaat nu beginnen', was de tekst.

Russische raketwerper

De crimineel, Ion Anton Druta, zat eerder al eens vast voor een drievoudige liquidatie. Hij hoopte dat de journalist hem in contact kon brengen met groepen die de wapens wilde kopen. Later deed hij hem een serieuzer aanbod: hij kon 30 Russische pistolen, vijf RPG's en munitie voor 29.000 euro kopen. De betaling moest in twee delen: de helft vooruit en de andere helft na de levering.

De journalist besloot een deal te maken: hij kocht één RPG. Volgens Druta was het wapen Russisch. Het was afkomstig van een van de pelotons dat in een Russisch sprekende streek aan de grens met Oekraïne was gelegerd. Het wapen moest 1000 euro kosten en er werd gratis een semi-automatisch wapen bij geleverd.

'Iedereen in Oekraïne wil wapen'

Druta vertelde dat de levering van wapens op dit moment geen probleem was: in Oekraïne was iedereen wel verlegen om een wapen.

Bekijk hieronder de videoreportage die OCCRP maakte.

{youtube}g845Bn-IwG0{/youtube}