‘Criminelen manipuleerden Ennetcom-berichten’

Een zeer vermogende criminele organisatie zou de servers van Ennetcom hebben gekocht en daarna berichten van concurrerende criminelen hebben gemanipuleerd. Daardoor zou het lijken alsof tegenstanders betrokken zouden zijn bij liquidaties. Het verhaal doet de ronde in de onderwereld, zo stelt advocaat Jan-Hein Kuijpers. 

Kuijpers zei dat maandagochtend in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol, tijdens een inleidende zitting. Hij is de advocaat van de 24-jarige Hicham M. die wordt verdacht van verschillende liquidaties, waaronder die van Chahid Yakhlaf, op oudjaarsdag 2015.

Geruchten

Volgens Het Parool heeft Kuijpers de rechtbank gevraagd de officieren van justitie opdracht te geven alle informatie in te brengen die het Team Criminele Inlichtingen (de inlichtingendienst van de recherche) en geheime dienst AIVD over de geruchten over manipulatie van de servers moeten hebben. ‘Als mijn collega’s en ik zoiets van meer kanten horen, moeten de TCI en de AIVD het ook horen. Die berichten zijn weliswaar verstuurd, maar niet door degenen die justitie daarvan verdenkt, zeggen mijn bronnen. Zij zeggen geflest te zijn,’ aldus Kuijpers. De rechtbank verwierp Kuijpers ’te vage’ verzoek tot nader onderzoek naar de manipulatie bij gebrek aan ‘een begin van aannemelijkheid’ van zijn verhaal.

Colombiaan

Naast de liquidatie van Chahid Yakhlaf wordt de 24-jarige Hicham M. ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op een Colombiaan in het Spaanse Mijas, augustus 2016. Ook zou hij in november 2015 de crimineel Eaneas Lomp in Krommenie hebben doodgeschoten. Voor de liquidatie van Lomp en Yakhlaf zitten meer verdachten vast: Mohammed H., Daniël M., Don Victor M. en Omar Lkhorf. De groep zou ook hebben getracht Nouredine A., alias Hitler, te liquideren. Voor die liquidatiepoging, in april 2016, worden nog twee andere verdachten vervolgd: Zacharia Z. en Abderrahmane El B.