Criminelen met enkelband niet te volgen

Ruim 700 criminelen die een elektronische enkelband dragen, waren gisteren niet te volgen door een storing. Onder hen ook verkrachters en moordenaars. Nabestaanden en slachtoffers worden door het Openbaar Ministerie ingelicht over de kwestie via  een brief. Ook de Tweede Kamer wordt geïnformeerd.

Als gevolg van een software update is gisteren een storing ontstaan in het dataverkeer bij de elektronische monitoring van de enkelbanden. Dat betekent dat de gegevens over de enkelbanden in het systeem in de meldkamer van Justitie niet goed door kwamen. Normaal gesproken kan in de meldkamer precies worden bijgehouden waar alle enkelbanddragers zich bevinden en of ze zich houden aan hun huisarrest of gebiedsverbod.

Misbruik

Inmiddels is het systeem is weer operationeel, maar nog niet 100% stabiel. Gisteren zijn in allerhaast de gevaarlijkste gevallen opgepakt en vastgezet. Woordvoerder Miral Scheffer van het Ministerie van Justitie kan desgevraagd niet aan Crimesite zeggen of er incidenten zijn geweest met gedetineerden die gebruik hebben gemaakt van de situatie, door bijvoorbeeld hun gebiedsverbod te schenden. Ook wil ze niet aangeven of de 700 enkelbanddragers zelf hebben kunnen zien dat hun apparaat offline was. Jaarlijks worden er ongeveer 2800 personen aangesloten op een enkelband. In 2017 werd een enkelband 63 keer moedwillig doorgeknipt.