Criminelen namen IP-adressen overheid over

IP-adressen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vorig jaar gekaapt door Bulgaarse criminelen. Ze hadden de adressen tussen 19 en 26 november 2014 in bezit, waardoor de acties van de criminelen te herleiden zijn tot het ministerie. Criminelen misbruiken ip-adressen vaak om bijvoorbeeld spam te versturen.

Het ministerie heeft de aanval niet zelf opgemerkt, en is gewaarschuwd door Spamhaus, een organisatie die in de gaten houdt welke IP-adressen worden misbruikt. Dat meldt de Volkskrant. Experts noemen de aanval een ‘enorme blamage’ voor de Nederlandse overheid. Erik Bais van A2B Internet licht netwerken voor bedrijven en gemeenten door, en zegt over de hack:

‘Je kunt de vergelijking maken met het wagenpark van een organisatie. In dit geval konden criminelen de auto’s van het bedrijf, beplakt met bedrijfslogo’s, zeven dagen lang ongehinderd misbruiken. Niemand die het doorhad. (…) Dit raakt aan het imago van de overheid en roept de vraag op hoe Nederland zijn netwerken controleert.’

‘Geen signalen van misbruik’

De IP-adressen kunnen ook gebruikt worden om verder in de systemen van een organisatie te komen, in dit geval het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie stelt dat de IP-adressen ‘niet actief in gebruik’ waren en dat er ‘geen signalen van daadwerkelijk misbruik’ zijn. De adressen zouden na de waarschuwing veilig gesteld zijn.