Criminelen nemen FARC-gebied Colombia over

Terwijl het vredesakkoord met de FARC in Colombia nog net niet definitief is bezetten criminele organisaties in rap tempo jungle-gebieden waar de FARC-guerilla’s heer en meester waren. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vorige week gezegd. Het gaat daarbij om gebieden die een belangrijke rol spelen bij de productie van cocaïne.

Controleren

De guerilla’s van de FARC zijn een staakt het vuren met de regeringstroepen overeengekomen. Ze bewegen zich volgens afspraak naar bepaalde verzamelpunten waar ze wachten op een definitieve uitwerking van de vredesdeal. In de gebieden waar ze vandaan komen ontstaat een machtsvacuum. Dat zijn bijvoorbeeld gebieden waar boeren cocablaadjes telen.

Gewapende criminele groepen nemen de gelegenheid te baat om deze gebieden onder hun controle te brengen en zo de handel in cocabladeren te controleren of transportlijnen voor pasta básica of cocaïne te controleren. Ook zijn er dissidenten FARC-milities die door willen gaan in de drugshandel.

Edelstenen

De FARC had stevige banden met de cocaïnehandel. Zo lieten de guerilla’s tegen een vergoeding drugsproducenten opereren in hun territorium. Ook handelde de beweging zelf in cocaïne om met de opbrengst wapens aan te schaffen. In de FARC-gebieden vond ook illegale mijnbouw plaats, bijvoorbeeld naar edelstenen zoals smaragd.