Criminelen verdienen grof aan opvang migranten

De Italiaanse politie heeft 44 personen opgepakt in een grote corruptiezaak in de Italiaanse hoofdstad Rome. Onder de verdachten zijn politici, zakenmannen en criminelen. De criminelen zouden geld krijgen om migranten op te vangen, die vervolgens worden uitgebuit. Volgens een van de verdachten leveren migranten hem meer geld op dan drugshandel.

Spil in het netwerk is Massimo Carminati (foto), die al in december werd opgepakt. Eind vorig jaar leidde een onderzoek naar omkoping en fraude in het Romeinse gemeentebestuur. Toen werden ook tientallen personen opgepakt, waaronder oud-burgemeester Gianni Alemanno.

Afval dumpen

De groep onder leiding van Carminati zou onder meer aanbestedingen voor afvalverwerking hebben verkregen met smeergeld. Criminelen verdienen daar grof geld aan, omdat ze flinke bedragen krijgen om het afval te verwerken. In werkelijkheid doen ze dat niet en dumpen ze het bijvoorbeeld op afgelegen plaatsen.

Lucratieve migranten

Ook de opvang van migranten wordt uitbesteed door de gemeente. Het gaat om bijvoorbeeld particulieren die ruimte verhuren aan gemeenten om er migranten te plaatsen. Maar het zijn vaak criminelen die met de subsidies weglopen. Door politici om te kopen, weten ze de lucratieve contracten binnen te slepen.

De criminelen vangen weliswaar migranten op, maar buiten ze vervolgens uit. Vrouwen worden bijvoorbeeld gedwongen tot prostitutie, mannen worden voor een hongerloon aan het werk gezet. En daar verdienen de criminelen grof geld aan: uit telefoontaps blijkt dat de criminelen een betere business zien in de migranten dan in drugs.