Criminelen via kentekens permanent volgen

Het Ministerie van Justititie wil criminelen beter kunnen opsporen door middel van kentekens. Alle kentekens die worden gefotografeerd voor verkeerscontroles moeten bewaard worden, zodat ze achteraf doorzoekbaar zijn voor Justitie. Op die manier kan de politie de gangen na gaan van een verdachte crimineel, of zijn alibi checken, nadat er een misdrijf is gepleegd. Video na de break.

Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten heeft een wetsvoorstel ingediend voor het langer opslaan van kentekengegevens. De gegevens die tijdens controles worden verkregen, zouden vier weken bewaard mogen worden.

Volgens het wetsvoorstel van Opstelten moet het mogelijk worden om naast het geregistreerde kenteken ook de locatie en het tijdstip van de opname voor maximaal vier weken op te slaan. De naamgegevens van de kentekenhouder zouden niet in de database worden opgenomen. Volgens de minister is in de praktijk gebleken dat het tijdelijk opslaan van kentekengegevens de pakkans van criminelen kan vergroten. In het volgende voorlichtingsfilmpje van de overheid wordt uitgelegd hoe het werkt: