Curaçao doet te weinig tegen mensenhandel

Curaçao en Aruba doen te weinig om mensenhandel tegen te gaan en slachtoffers ervan te beschermen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland staat in de beste schaal, maar in het Caribische gebied van het Nederlandse koninkrijk valt nog heel wat te verbeteren.

 

De Nederlandse Antillen zijn een belangrijke bestemming voor mannen en vrouwen die worden de prostitutie in te gaan of zwaar werk te doen. Er zijn ook indicaties dat op Aruba minderjarigen worden gedwongen in de prostitutie te gaan.

Ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba lopen vrouwen die werkzaan in de prostitutie grotere kans om het slachtoffer te worden van mensenhandel. Op deze eilanden komt ‘debt bondage’ vaker voor, waarbij slachtoffers worden vastgehouden en worden gedwongen te werken om hun schuld af te betalen. Naar Sint  Maarten is niet gekeken.

Curaçao is door de Amerikanen in de tweede schaal geplaatst, en is daarmee een klein stapje omhoog gegaan. Vorig jaar kreeg het eiland dezelfde klassering, maar stond het ook op de watchlist.