Curaçao: hoger beroep gemaskerde ‘hitman van NLS’ (UPDATE)

Op Curaçao dient vanaf woensdag bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie het hoger beroep tegen de verdachten van drie geruchtmakende liquidaties op Sint Maarten en verschillende pogingen tot daartoe. De hoofdverdachte Shaville “Heart” Parris is eerder tot levenslang veroordeeld. Justitie denkt dat Parris banden heeft met de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De rechtszaal in Curaçao wordt zwaar beveiligd. 

Mini-market

Parris is schuldig bevonden aan de moorden op Ishmael Brumant en T. Bass in 2019, en die op Jonathan Williams in 2018 en verder aan poging tot moord op een vijftal andere personen.

Op 28 oktober 2019 registreerden bewakingscamera’s hoe twee mannen met pistolen in de hand naar een mini-market in Middle Region (Sint Maarten) renden waar Brumant en drie andere mannen zaten. De gewapende mannen openden het vuur. Ze doodden Brumant en verwondden twee van de drie anderen. Het had eerder op de dag geregend en één van de twee daders gleed uit. De andere schutter, die gemaskerd was, raakte mededader Bass per ongeluk in de buik, hij stierf korte tijd later ter plekke.

Ondertussen achtervolgde de andere schutter vergeefs de mannen die hij niet direct had kunnen liquideren maar hij vluchtte uiteindelijk in een witte Kia Picanto. De rechtbank vond bewezen dat de gemaskerde schutter Parris was geweest. Belangrijk bewijs is dat in een woning waar Parris werd aangehouden een Glock 17-pistool is gevonden die bij de schietpartij is gebruikt en later ook bij een poging moord, in januari 2020. Verder zijn er telefoontaps en WhatsApp-berichtjes van de verdachten.

Jonathan Williams

Op 5 augustus 2018 werd Jonathan Wiliams op Sint Maarten in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten in zijn auto, in Simpson Bay. Hij had net een lange feestnacht erop zitten, in de populaire club Soggy Dollar. Een auto blokkeerde het voertuig van Williams toen hij achteruit een parkeerplaats uitreed. Een gemaskerde man stapte van de achterbank met een vuurwapen in zijn hand. Even later schoot die man Williams drie keer van dichtbij door het hoofd. De schutter stapte vervolgens weer in de auto, die in de richting van de Franse kant van het eiland vluchtte.

De vluchtauto werd ongeveer drie weken na de moord verlaten teruggevonden in French Quarter. Dna van Parris werd gevonden op de handgreep van de linker achterdeur, dat was de deur waar de schutter in en uit was gestapt.

Wawoe

Tijdens het proces voor de rechtbank heeft de officier van justitie gesteld dat Parris en medeverdachten een ‘professioneel moordteam’ vormden. Ook voor de schietpartijen waarbij de slachtoffers niet overleden waren contracten uitgezet, aldus justitie.

Uit door de politie verzamelde anonieme inlichtingen blijkt dat Parris banden heeft met No Limit Soldiers (NLS)-lid Irvin “Nuto” Wawoe en mogelijk voor hem werkte als huurmoordenaar. Wawoe woonde ooit op Sint Maarten. Zijn compagnon en vriendin werden hier doodgeschoten en Wawoe ontsnapte in 2014 aan een liquidatie in de gevangenis op Sint Maarten.

Wawoe zou op Sint Maarten een dodenlijst hebben afgewerkt. Een van die namen had moeten worden vermoord bij de mini-market in Middle Region, maar dat was mislukt, zo denkt justitie. Brumant, het dodelijke slachtoffer daar, was collateral damage geweest.

Advocaat Yehudi Moszkowicz heeft de zaak van Parris in hoger beroep overgenomen. Moszkowicz spreekt van een ‘zeer complex dossier’ en wil nog niets inhoudelijks zeggen over de zaak: ‘Maar ik denk oprecht dat hij voor de moorden vrijgesproken kan worden en levenslang ervan af gaat’.