Curator voor criminele erfenis

Een ‘beroepscurator’ gaat de nalatenschap afhandelen van de vorig jaar geliquideerde Eindhovenaar Aran de Jong. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. De Jong was betrokken bij grootscheepse handel in wiet. De Belastingdienst eist ruim 25 miljoen euro op uit de nalatenschap van de Eindhovenaar. 

Die claim is gebaseerd op geschatte drugswinsten. De nabestaanden van de man claimen dat de nalatenschap veel kleiner is.

De rechter heeft bepaald dat een onafhankelijke derde zich nu over deze geschilpunten moet buigen.

De op 41-jarige leeftijd overleden Eindhovenaar werd beschouwd als leider van een criminele organisatie die grote transporten van wiet uitvoerde en geld witwaste. Volgens het Openbaar Ministerie maakte de man hiermee tientallen miljoenen euro’s winst.

Kinderen erfgenaam

In maart 2013 veroordeelde de rechtbank Oost-Brabant acht mannen voor deze grootschalige drugshandel tot celstraffen variërend van 15 maanden tot zes jaar. Vijf verdachten werden vrijgesproken, waaronder de weduwe en de schoonvader van de Eindhovenaar.

Bij testament had de Eindhovenaar zijn echtgenote en zijn minderjarige kinderen aangewezen als erfgenaam. De schoonvader van de man is aangewezen als executeur (degene die volgens het testament de nalatenschap moet afwikkelen). Tussen de nabestaanden en anderzijds het OM en de Belastingdienst is een complex geschil ontstaan over diverse financiële claims in de afwikkeling van de nalatenschap. Het OM en de Belastingdienst hebben de rechtbank verzocht een externe professional aan te stellen die deze afwikkeling gaat uitvoeren. De nabestaanden zijn van mening dat ze hiertoe zelf in staat zijn. De rechtbank oordeelt anders.

Hoger beroep loopt nog

De rechtbank wijst de verzoeken tot het aanstellen van een vereffenaar toe. De rechtbank heeft beroepscurator Ruud Dekker (Dekker en Smits advocaten in Rosmalen) benoemd om de nalatenschap af te wikkelen. De rechtbank vindt dat de grote complexiteit van de nalatenschap door een neutrale professional behandeld moet worden.

Daarnaast speelt een rol dat het hoger beroep in de strafzaak tegen zowel de schoonvader als de weduwe nog loopt. Daarbij weegt mee dat het voor hen waarschijnlijk lastig is onafhankelijke keuzes te maken, bijvoorbeeld bij het al dan niet aanleveren van informatie aan het openbaar ministerie en de Belastingdienst. Bij verkeerde beslissingen zouden de belangen van de minderjarige erfgenamen geschaad kunnen worden. Ook om die redenen is vereffening door een onafhankelijk persoon gewenst.

Het vonnis.

Zie ook:

Hoger beroep handlangers Aran de Jong