Britten willen 210 mio van Warren

De Britse crimineel Curtis Warren (50) zette vanuit zijn cel op het eiland Jersey een heroïne-smokkel naar Engeland op. Dat bleek volgens Britse media vorige week tijdens een zitting in een ontnemingszaak tegen Warren. Warren, die veel contacten in Nederland heeft, en ook een tijd in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zat opgesloten, is op Jersey veroordeeld voor een grote wietsmokkel. Vanuit zijn cel besprak hij heroïnetransporten, aldus het Britse Openbaar Ministerie.

200 miljoen

Volgens de aanklagers heeft "Cocky" Warren in zijn criminele carrière 200 miljoen pond (ruim 210 miljoen euro) aan winst gemaakt. Tijdens zijn voorlopige hechtenis regelde Warren in 2008 met twee mede-verdachten een heroïnetransport naar Dover. Hij maakte daarvoor in vier maanden 1.689 telefoontjes naar mede-verdachten die uiteindelijk werden aangehouden.

EBI

De aanklager onthulde deze details om duidelijk te maken hoe machtig en gevaarlijk Warren is. De inzet is het confiskeren van een kleine 200 miljoen pond. Als Warren wordt veroordeeld en niet betaalt dan zou hij nog een tiental jaren langer in de cel moeten verblijven. De aanklager legde ook in 2004 in de EBI opgenomen gesprekken van Warren op tafel, waarin deze blufte wekelijks soms wel 10 tot 15 miljoen pond wit te wassen. Warren zegt dat hij 'geen' geld meer heeft.

17 jaar

Warren zit nu al sinds 17 jaar in de gevangenis. De aanklagers zeggen dat hij in de La Moye-gevangenis op Jersey maar liefst zeven mobiele telefoons in zijn cel had, waarmee hij gemiddeld 62 keer per dag contacten had, meer dan de helft met nummers in het noordwesten van Engeland.

41 landen

Hij ontving verder 35.000 telefoontjes en sms'jes uit 41 landen, tussen maart 2008 en oktober 2009. Hij belde vooral met Australië, Frankrijk, Mexico, Zuid-Afrika, Portugal en Swaziland. In Nederland zaten kennelijk belangrijke contacten van Warren. Hij had 924 keer contact met 61 Nederlandse nummers, aldus de officier van justitie in Jersey. Hij liet ook zien dat de nummers waarmee Warren in contact stond voor zover bekend in gebruik waren bij verdachten in drugszaken. 

De aanklager kwam ook met in Nederland getapte gesprekken uit de jaren negentig die zijn betrokkenheid bij cocaïnetransporten zouden moeten aantonen.