Cyber bankroof: Lid Satudarah in beklaagdenbank

Een 33-jarig lid van Satudarah uit Den Haag zit vanaf dinsdag in de beklaagdenbank in het Duitse Düsseldorf. Hij wordt er samen met een 52-jarige medeplichtige van verdacht in de nacht van 19 februari 2013 voor 136.000 euro te hebben gepind met gemanipuleerde pinpassen bij verschillende banken in Essen en Düsseldorf. Wereldwijd is er die nacht door honderden personen in 24 landen zo’n 36 miljoen euro gepind.

(Beeld: twee verdachten uit New York met gepind geld)

Zwijgen

De verdachten zwijgen al de hele periode dat ze vastzitten. Volgens hun raadsman komt dit omdat ze represailles vrezen van de mensen achter de grote cyber bankroof. De aanklager in Duitsland meent dat de twee verdachten behoorden tot een groep van 20 loopjongens, die deze nacht vanuit Den Haag naar negen Duitse steden zijn gegaan. Met de gemanipuleerde pinpassen hebben zij die nacht in totaal voor 1,8 miljoen euro gepind.

Wereldwijd

Met behulp van honderden loopjongens werd er wereldwijd in 24 landen deze nacht voor 36 miljoen euro gepind. In totaal zijn er 36.000 pintransacties met gemanipuleerde pinpassen geregistreerd.

Door een beveiligingslek bij in Indisch filiaal van een Amerikaanse firma voor internationaal betalingsverkeer en een bank in Oman is de grote roof mogelijk geworden. Een van de breinen achter de roof, een Turkse hacker, werd in een hotel in Frankfurt opgepakt.

Lees ook:

Nederlanders betrokken bij digitale bankroof

Digitale bankrover doodgeschoten

Meer Nederlandse daders bij bankroof

Mega-pinrovers in actie