D66 Amsterdam wil ook wiet gaan kweken

Gemeenten zien nieuwe kansen om gereguleerd wiet te gaan kweken na uitspraak van de rechtbank, die twee wietkwekers wel schuldig bevond maar geen straf oplegde. Nu wil D66 in Amsterdam, de grootste partij in die stad, ook gereguleerd wiet gaan kweken.

De kwekers die geen straf opgelegd kregen, handelden volgens de rechters naar ‘alle principes van het gedoogbeleid’. De twee handelden niet met criminelen en gaven inkomsten netjes op aan de belastingdienst. De uitspraak zet de deur open voor andere telers die zich ook netjes aan de regels houden.

Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66, wil daarom een aantal plekken aanwijzen waar wiet geteeld kan worden. ‘Gereguleerd, goed gecontroleerd, en dat we dan niet zeggen dat het strafbaar is’, zegt hij tegen regionale omroep AT5.

De fractie van GroenLinks in Amsterdam schaart zich achter het plan. Maar voorlopig lijkt het er niet van te komen, omdat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten niets ziet in het plan van gereguleerde teelt, ook niet na de uitspraak van de rechter. Bovendien moet het hoger beroep nog dienen.

Desondanks zijn er gemeenten die willen doorpakken. Zo verklaarde burgemeester Depla van Heerlen eerder al dat hij in gesprek is met bedrijven die gereguleerd wiet gaan telen. Dat plan moet er begin volgend jaar liggen.