D66 dient wetsvoorstel in voor legale teelt

D66-Kamerlid Magda Berndsen heeft donderdag een wetsvoorstel gepresenteerd waarin telers met een vergunning wietplanten mogen kweken. Het Kamerlid hoopt daarmee meer controle over de teelt van wiet die in coffeeshops verkocht worden te houden. In het wetsvoorstel blijft de teelt officieel illegaal, maar kunnen telers een ontheffing krijgen van de minister van Volksgezondheid.

D66 wil met legale teelt de achterdeurproblematiek van coffeeshops oplossen. Daarnaast is onduidelijk wat precies in de wiet zit die nu verkocht mag worden in coffeeshops.

Ingrediëntenlijst

D66 wil daarom dat er een goede verpakking komt met daarop een ingrediëntenlijst. Ook zou omschreven moeten worden wat voor middelen er bij de kweek gebruikt mogen worden. De telers moeten gecertificeerd worden en mogen alleen voor de binnenlandse markt telen. Over de wiet moet ook accijns worden afgedragen.

Volgens Berndsen komt er op die manier een duidelijke scheiding tussen de legale en illegale markt. Die is er op dit moment niet, omdat coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar niet op een legale manier kunnen krijgen. De teelt van wiet is immers nog verboden. De drugs komt daardoor via de ‘achterdeur’ de coffeeshop in.

Doelwit voor criminelen

Het is maar de vraag of het wetsvoorstel een kans maakt: minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft al meerdere keren gezegd dat hij de legalisering van teelt niet ziet zitten. De politietop vreest daarnaast dat de legale kwekerijen een doelwit voor criminelen worden, waardoor ze zwaarbeveiligd moeten worden.

Volgens Berndsen is dat onzin. ‘We hebben ook medicinale wietteelt, ik heb nog nooit gehoord dat daar iets is gestolen’, aldus de D66’er tegen het AD.

Illegale teelt voor export

Volgens D66 zou bovendien 200 miljoen euro bespaard kunnen worden doordat de illegale teelt afneemt. Volgens Opstelten is het grootste gedeelte van de in Nederland illegaal geteelde wiet bovendien voor de export, waardoor legalisering de illegale teelt niet zal indammen.