Dader Facebook-moord op vrije voeten

De rechtbank in Arnhem heeft de vordering van de officier van justitie om de jeugd-tbs van Jinhua K. te verlengen afgewezen. Op 14 januari 2012 stak de toen 15-jarige jongen de 15-jarige Win Sie dood. De rechtbank vindt dat de jongen nu onder voorwaarden op vrije voeten mag komen.

Ontwikkeling

Volgens de rechtbank wordt niet meer voldaan aan de voorwaarden om de PIJ-maatregel nog te verlengen. De rechtbank vindt dat hij een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt en dat verlenging niet meer nodig is om de veiligheid van andere mensen te waarborgen. De ontwikkeling van de jongen wordt zelfs mogelijk gestagneerd door verlenging van de zogeheten PIJ-maatregel.

Strakke voorwaarden

De rechtbank heeft de PIJ-maatregel voorwaardelijk beëindigd. Dat betekent dat K. het komende jaar nog wel aan een aantal strakke voorwaarden moet voldoen. Zo moet hij zich het komende jaar bij de Reclassering (blijven) melden. Ook moet hij een structurele dagbesteding hebben en moet zich – als de Reclassering dat nodig vindt – laten behandelen bij een GGZ-instelling. Ook moet K. inzage geven in zijn sociale netwerk en financiën en mag hij niet zonder overleg verhuizen.

De uitlokkers van de de Facebook-moord, Polly W. en Wesley C kwamen begin dit jaar op vrije voeten.