Dader Luik zware crimineel

Volgens het federaal crisiscentrum is de aanslag in Luik slechts door één dader gepleegd: een zekere Nordine Amrani (33). Hij heeft zichzelf om het leven gebracht. Amrani is een bekende van de politie en is veroordeeld voor verschillende feiten in verband met drugs en wapenbezit. De man heeft geen link met terroristische organisaties. Hij zou van oorsprong lasser zijn, uit Luik.

In september 2008 is Amrani tot 58 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor samenzwering. Hij had 9.500 wapenonderdelen en een tiental complete wapens in het bezit. Het gaat onder meer een AK-47 en een K-31. Amrani had eveneens 2.800 wietplanten in zijn bezit. Hij werd ook tot een boete van 11.000 euro veroordeeld.

Amrani zou zich vandaag moeten verantwoorden voor een andere zaak bij de rechtbank in Luik. In plaats van het gerechtsgebouw binnen te wandelen kwam hij aangereden in zijn auto en richtte op het plein voor het gerecht het bloedbad aan met granaten en twee vuurwapens. Amrani maakte gebruik van explosieven van het type thunderflash en een kalasjnikovgeweer. 

Het appartement van de dader in Luik wordt dinsdagavond onderzocht.

Op de Place Saint-Lambert was net een kerstmarkt aan de gang. Daar is ook de auto van Amrani teruggevonden. 

Het motief is onduidelijk.