‘Dader steekpartij gevangenis voelde zich onveilig’

De 31-jarige gevangene die onlangs een medegevangene doodstak in de gevangenis in Nieuwegein voelde zich onveilig. Daarom had hij een steekwapen. Dat zegt advocaat Willem Jan Ausma tegen NU.nl.

Ausma zegt dat hij aanwijzingen heeft dat er 'dingen beter geregeld kunnen worden' in de gevangenis. Er zou een gebrek aan personeel zijn. Het personeel is bovendien niet goed genoeg opgeleid, stelt Ausma.

De advocaat zegt een 'redelijk beeld' te hebben wat er in de gevangenis is gebeurd. 'Er was een ruzie over verdovende middelen die niet betaald werden. Er is op een gegeven moment fysiek geweld aan te pas gekomen om mijn cliënt de mond te snoeren, zodat hij ophield met zeuren. Hij voelde zich daar niet meer veilig.'

Volgens Ausma zijn er meer gevangenen met een wapen, 'puur voor hun eigen veiligheid.' 'Dat hebben ze niet bij zich, maar ze hebben het wel ergens liggen om zich te kunnen verdedigen als het uit de hand loopt.'

Woordvoerder Jochgem van Opstel van de Dienst Justitiële Inrichtingen zegt tegen NU.nl dat er in de gevangenissen regelmatig wordt gecontroleerd op wapens. 'Dat gebeurd aangekondigd en onaangekondigd.' Er worden wel eens wapens gevonden bij deze controles.

Het interne onderzoek naar de steekpartij zou volgens advocaat Ausma nog enkele maanden kunnen duren. In oktober vorig jaar vond in dezelfde gevangenis ook een steekpartij plaats, waarbij een gevangene lichtgewond raakte.

Lees ook:

Gevangene doodgestoken in Nieuwegein

'Gedode gevangene had vrij moeten zijn'