Verdachte steekpartij Limburg doodde al eerder iemand

De man die ervan verdacht wordt afgelopen woensdag zijn ex-vriendin dood te hebben gestoken in Kerkrade, blijkt in 1994 ook al iemand te hebben gedood. Dat schrijft dagblad De Limburger. Hij kreeg destijds 7 jaar cel en TBS. Sinds afgelopen december was hij vrij. Het is het derde dodelijke incident in korte tijd met ex-TBS’ers.

Familievete

De 52-jarige verdachte werd in november 1994 veroordeeld omdat hij in Alkmaar iemand had dood geschoten. Hij was toen 28 en woonde in Rotterdam. Aanleiding was een Antilliaanse familievete waarbij het slachtoffer de vriendin van de broer zou hebben beledigd. Tijdens een woordenwisseling in de deuropening van de woning van het slachtoffer, schoot de verdachte de man in zijn hoofd, meldt De Limburger. De verdachte was toen ongeveer twee jaar op vrije voeten na een veroordeling voor poging tot doodslag. De rechtbank sprak van verminderde toerekeningsvatbaarheid en een ernstige stoornis van zijn zelfbeheersing.

Mishandelingen

Pas na 20 jaar oordeelde de forensische psychiaters dat hij terug de maatschappij in kon. Maar na een half jaar ging het alweer mis. Afgelopen woensdag doodde hij zijn ex-vriendin Reagan, na een reeks mishandelingen en bedreigingen.  ‘Reagan belde op het laatst dagelijks met de politie’, zegt een vriendin. ‘Met één knop op haar telefoon kon ze de politie bellen, dat had ze zo ingesteld. Haar angst was gerechtvaardigd, want hij was levensgevaarlijk. Maar het systeem heeft gefaald. Ze riep ontelbaar vaak om hulp, maar die heeft ze niet gekregen.’ Een woordvoerder van de Limburgse politie wilde niet op de aantijgingen ingaan.