Dader ‘Zoetermeer’ straks TBS

De celstraf van de dader van het Zoetermeerse familiedrama in 2005 gaat vanaf volgend jaar over in de veroordeling tot TBS. In 2020 zal er voor het eerst worden beslist over de verlenging daarvan.

Uit de weg

Dat melden de ouders van de vermoorde Claudia, die tegelijk ook hun twee kleindochters verloren. Zij werden op 6 april 2005 omgebracht door hun schoonzoon, Richard H., die hen uit de weg wilde ruimen om verder te kunnen met zijn Poolse vriendin. Claudia werd doodgeslagen, en de beide dochters van 3 en 5 jaar oud gewurgd. Later werden de dochtertjes gevonden, begraven in een bos bij Chaam, in hun nachtkleding en met knuffels. Pas na vijf weken geeft hij ze op als vermist, en houdt hij de politie nog wekenlang in de maling door intensief mee te helpen aan een zoektocht naar de vermiste familieleden.

Verstoring

In een interview met Victor Schildkamp van het Algemeen Dagblad vertellen Ruud en Corry van Veen dat de omzetting van de gevangenisstraf van Richard H. naar een TBS, tot een ‘verstoring’ in hun leven zal leiden. Richard H. werd destijds ook tot TBS veroordeeld, omdat hij beperkte verstandelijke vermogens zou hebben.

Verder gegaan

De twee geven aan dat Richard H. in de cel brieven aan vrouwen is gaan schrijven: ‘Hij is gewoon verder gegaan.’ De twee melden bij de TBS-beoordeling in 2020 in de rechtszaal te zullen zitten: ‘Daar zijn wij bij. Wij willen dat hij onze ogen in z’n achterhoofd voelt prikken. Namens de kinderen. Want íemand moet kijken of het wel goed gaat, dat justitie ook rekening houdt met ons, en hem ver weg houdt.”