Daders Almeerse moord uit Amsterdam-ZO (VIDEO)

De politie heeft vastgesteld dat de twee daders die op dinsdagochtend 15 december 2015 in Almere de 56-jarige Ali Motamed doodschoten waarschijnlijk toen in Amsterdam-Zuidoost woonden. Er zijn telefoons van de daders getraceerd. Ze reden in een donkerblauwe BMW.

Harde werker

Dat blijkt uit Opsporing Verzocht waarin dinsdagavond veel informatie over de schietpartij werd gebracht. Ali Motamed woonde in de Literatuurwijk in Almere Stad-West. Hij werkte als elektromonteur bij een groot energiebedrijf, waar hij bekend stond als een harde en betrouwbare werker. Hij vertrok meestal rond 06.45 vanuit zijn straat naar zijn werk.

BMW

De politie weet ook dat zijn huis al op vrijdagochtend 11 december rond 06.15 in de gaten werd gehouden door een persoon of personen in een donkerblauwe BMW met gedoofde lichten. Ook op maandagochtend 14 december was de BMW in de straat aanwezig.

Toen Ali Motamed dinsdag even na 06.45 op weg ging naar zijn werk werd hij van dichtbij neergeschoten. Eén schutter stapte daarna in de BMW die vervolgens met hoge snelheid en gedoofde lichten wegreed. Een buurtbewoner verleende eerste hulp maar Ali Motamed overleed later die dag in het ziekenhuis.

Bilthoven

Snel de moord trof de politie de in brand staande BMW van de daders terug in de Wodanstraat in de wijk Almere-Poort, vanaf de plaats delict gezien in de richting Amsterdam. De BMW was 2,5 maand voor de moord gestolen in Bilthoven op de Apollovlinder. In het weekend van 28 en 29 augustus 2015 zijn bij een automaterialenzaak in Nieuwegein blanco kentekenplaten gestolen die zijn gebruikt op de BMW met daarop toen gedrukt het valse kenteken 01-SB-TH.

Gaasperplas

Uitgebreide analyse van telecomverkeer heeft uitgewezen dat precies rond de tijdstippen dat de BMW wordt gezien in de Hendrik Marsmanstraat in Almere er zich vanuit Amsterdam-Zuidoost telefoons te hebben verplaatst naar Almere: hoogstwaarschijnlijk die van de daders. Op de fatale dinsdag 15 december bleven de telefoons de hele dag in de wijk Almere-Poort waar ook de BMW in brand is gezet. Pas in de avond zijn ze teruggegaan naar Amsterdam. Daarna zijn de telefoons niet meer in gebruik geweest en waarschijnlijk weggegooid door de daders. De politie zegt te denken dat dat tenminste twee daders in Amsterdam Zuidoost wonen, ergens in het gebied ten zuiden van de Gaasperplas tot aan Gein. Mogelijk zijn er dus meer verdachten op het oog.

Safe house

De politie concludeert uit de telefoonbeweging dat de daders in Almere-Poort een safe house hebben gehad waar ze konen schuilen. Twee daders zijn gezien toen ze in de Wodanstraat bij de brandende BMW wegrenden in de richting van het Freyjaplantsoen. Ze waren tussen de 20-25 jaar oud en waren volledig in het zwart gekleed.

De langste man is rond de 1.80 lang met een breed/stevig postuur. Hij heeft een getinte huidskleur en mogelijk is hij van Antilliaans/Surinaamse afkomst. Hij droeg 15 december 2015 een zwarte muts. De kleinere dader is rond de 1.70 lang met een tenger postuur. Hij heeft een getinte huidskleur, mogelijk is hij van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij had kort zwart haar.

De politie heeft informatie binnen gekregen over een – kennelijk beschadigde – zwarte Volkswagen Polo waar de daders gebruik van hebben gemaakt.

Motief

De recherche onderzoekt of Ali Motamed misschien als medewerker van een energiebedrijf terecht was gekomen in de wietteelt. Ook het scenario van een persoonsverwisseling is onderzocht. Met deze twee scenario’s zegt de politie niet verder te zijn gekomen.

Opvallend is dat de politie informatie vraagt over een e-maildres dat kennelijk een rol speelt in het onderzoek: Martha.c.Jaquez@gmail.com. De politie zegt te willen weten wie er achter dit mailadres schuilgaat en hoe dit adres te koppelen zou zijn aan de moordzaak.