Eén van de daders Facebook-moord komt vrij

Eén van de daders van de zogeheten Facebook-moord komt op vrije voeten. De rechtbank in Arnhem heeft dat dinsdag besloten. Het gaat om de nu 22-jarige Wesley C. die op 14 januari 2012 17 jaar was. Het 15-jarige meisje Win Sie werd toen in haar woning in Arnhem neergestoken.

Uitgelokt

Vijf dagen later bezweek ze aan haar verwondingen. Ook haar vader werd in de deuropening van hun woning neergestoken maar overleefde.

Dader was een toen 15-jarige jongen: Jinhua K.. Hij was door de toen 16-jarige Polly W. en Wesley C. (17) uitgelokt om de moord te plegen. Via social media werd Win Sie door het stel bedreigd en via Facebook gaven ze K. informatie om de moord te plegen.

Contactverbod

De uitlokker C. werd veroordeeld tot een jeugddetentie van 24 maanden en plaatsing in een jeugdinrichting. Volgens de rechtbank heeft de nu 22 jarige C. in de afgelopen vijf jaar een duidelijke positieve groei laten zien en kan hij nu omgaan met verantwoordelijkheden en vrijheden. Hij heeft gedurende zijn tijd in de de (jeugd)tbs werk gekregen en heeft door therapeutische interventies volgens de rechtbank zijn sociaal emotionele achterstand ingehaald. Het recidiverisico is laag beoordeeld. De deskundigen hebben geadviseerd om de PIJ maatregel (jeugd-tbs) voorwaardelijk te beëindigen onder bijzondere voorwaarden. Hij moet zich inzetten voor een zinvolle dagbesteding en meewerken aan ambulante psychotherapie als de Reclassering dit nodig acht. Hij mag niet in Arnhem komen en heeft een contactverbod met nabestaanden en mededaders. Ook moet hij inzicht verschaffen in zijn sociaal netwerk en zich open en controleerbaar opstellen.

Dader

De dader Jinhua K. (destijds 15 jaar) werd veroordeeld tot een jeugddetentie van 12 maanden (de maximale straf) en plaatsing in een jeugdinrichting (jeugd-tbs) en het betalen van schadevergoeding. De rechtbank heeft dinsdag beslist dat zijn plaatsing in de jeugdinrichting wordt verlengd met negen maanden. Hij heeft inmiddels diverse behandelingen en therapieën gevolgd en is volgens deskundigen minder beïnvloedbaar geworden en neemt meer eigen verantwoordelijkheid. Maar de rechtbank vindt dat er nog zorgen zijn over het aanvoelen van situaties en het aangaan van relaties. Hij is half november 2016 overgeplaatst naar de Beperkt Beveiligde Inrichting en moet verder werken aan het leren omgaan met vrijheden. Het recidiverisico wordt als laag tot matig ingeschat.

De zaak van Polly W. behandelt de rechtbank pas op 21 februari 2017.