Daders juwelenroof Londen gefilmd (VIDEO)

De daders van de juwelenroof in de Londense wijk Hatton Garden zijn gefilmd door beveiligingscamera’s. Dat meldt de Engelse krant Daily Mirror. Er zijn zeker zes mannen gefilmd, die werkkleding aanhebben. Ook hebben de zes bouwhelmen op. Beelden na de klik.

Het is niet duidelijk hoe de krant aan de beelden komt. Tot nu toe werd er bericht dat de bewakingscamera’s waren uitgeschakeld of weggehaald, maar volgens Daily Mirror hebben ze dat niet zorgvuldig genoeg gedaan. De krant heeft de politie de beelden gestuurd maar daar is nog geen reactie op gekomen.

Door de liftschacht

Vorige week werd, op Goede Vrijdag, in een opslag voor diamanten ingebroken. De kluisruimte van het gebouw is in de kelder gevestigd. De daders zijn op een hogere verdieping in de liftschacht gebroken, en zijn daar naar beneden abgeseild. Op die manier werden belangrijke bewakingssystemen ontweken.

De liftschacht komt uit op de ruimte waar de kluizen staan. De daders zijn door de muur heen gebroken, en hebben daarna tralies en een 60 centimeter dikke muur doorgesneden. Ze hadden het hele paasweekeinde om de kluizen open te breken. In totaal waren er zo’n 600 kluizen in de ruimte. Eerder werd gezegd dat daarvan ongeveer de helft is opengebroken, maar de Britse politie meldt nu dat het gaat om 72 opengebroken kluizen.

De kluizen waren op dat moment goed gevuld. Diamanthandelaren hebben de gewoonte om voor vakantiedagen hun handelswaar veilig op te bergen. Britse media schatten de buit op zo’n 275 miljoen euro.

Ook het alarm ging af

Hoewel de daders het alarm en de bewakingscamera’s hebben uitgeschakeld, zijn ze niet alleen gefilmd, maar is ook het alarm afgegaan. Een bewaker is naar beneden gegaan maar keek alleen door het raampje, waar hij niets bijzonders zag.

Ook de politie kreeg een melding binnen in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de BBC vrijdag. Maar omdat er een code werd gegeven waaruit bleek dat er geen agenten in actie hoefden te komen, is de politie geen poolshoogte gaan nemen.

Bekijk de bewakingsbeelden in de video hier onder. Onder de video een beschrijving van wat er te zien is.

Dag 1: donderdagavond

Uit de beelden blijkt dat de mannen de diamantopslag twee keer hebben bezocht. Op donderdagavond, rond tien voor half tien arriveert de eerste dader bij de opslag. Hij draagt een zwarte zak op zijn rug. Het personeel heeft het gebouw dan net een paar minuten afgesloten. Niet veel later rijdt een witte bus voor het gebouw. Daar worden kliko’s uitgeladen.

Rond half tien is de tweede dader te zien, met een tas. Even later komt een derde dader, die kolommen bij zich heeft waarmee bouwwerken gestut kunnen worden. Dan is het een komen en gaan van daders, die tassen en kliko’s naar binnen brengen. Er komt een vierde dader voor het eerst in beeld.

Rond tien over half tien is urenlang het stil op de camera’s. Om 1 uur ’s nachts verlaten de daders het pand.

Dag 2: vrijdag

De volgende ochtend, het is dan Goede Vrijdag, komen vier daders rond tien voor acht weer voorbij de beveiligingscamera. Ze hebben tassen, gereedschapskisten en een grote ijzerschaar bij. Ze lopen twintig minuten lang heen en weer en zijn op de camera’s te zien. Voor het eerst is de vijfde dader te zien. Ook komt de witte bestelbus weer aangereden. Daar wordt wat ingeladen, waarna de bus vertrekt.

Dag 3 en 4: zaterdag en zondag

Dan is er zo’n 36 uur niets te zien. Zaterdagavond om kwart over tien keren drie daders terug. De zesde dader komt voor het eerst op de camera. De hele nacht is niets te zien, tot zondagochtend, kwart voor zes. Een van de daders loopt met gereedschap langs de camera, maar rent dan weer terug. Even later komen de drie daders met een vuilnisbak naar buiten. Hij lijkt zwaar: een van de daders lijkt buiten adem.

Tien minuten later komen de daders weer langs met een vuilnisbak en gereedschap. Om tien over half zeven, een half uur later, komt de witte bus weer in beeld. De daders laden gereedschap en de vuilnisbakken in. Dan stappen de mannen in, en rijdt de bus weg.