‘Dagtaak aan productie van drugs’

Justitie eiste woensdag gevangenisstraffen tegen een man en een vrouw die drugs produceerden in een vakantiewoning. Bij de inval bleken hun kinderen ook aanwezig te zijn in het huis.

foto ter illustratie

Kinderen

Op 15 februari 2021 vallen medewerkers van de FIOD binnen bij een vakantiewoning op een park in Limburg. Ze treffen daar een man en een vrouw aan, samen met hun kinderen. In het vakantiehuis vindt men middelen om drugs mee te produceren: een jerrycan met methanol, soda, een frisdrankflesje met BMK. Het zijn middelen die gebruikt worden bij de productie van amfetamine of metamfetamine. Er wordt ook 120 gram metamfetamine ter plekke gevonden.

De officier van justitie merkte tijdens de zitting op dat er gevaar dreigde voor de kinderen: ‘Dat flesje met BMK betrof een plastic Coca Cola flesje. Ik denk dat we van geluk mogen spreken dat één van de in de woning aanwezige kinderen daar niet op een onbewaakt moment een slok uit heeft genomen, denkend dat het inderdaad frisdrank zou zijn.’

Spoor

De recherche komt op het spoor van de verdachte man, als ze met een andere zaak bezig is, waarin in november 2019 ook drie verdachten zijn aangehouden. Het dna van de 40-jarige Basim A. uit Venlo matcht met het profiel in een eerdere zaak uit 2019, waarbij de politie een cocaïnewasserij oprolde in een bungalow in Limburg. Het gaat om het onderzoek Goudhaan, waarbij Dori X. is betrokken, waar Basim contact mee onderhield.

De tekst gaat verder onder de reclame

Drugslucht

Op 22 maart 2019 moet een door hem gehuurde bungalow op een vakantiepark om 10.00 uur zijn verlaten door de huurders, maar anderhalf uur later meldt de schoonmaakdienst dat de bungalow nog wordt gebruikt. Er hangt een penetrante drugslucht en wanneer de huurders gehaast de accommodatie verlaten, schakelt de parkeigenaar de politie in.

In de bungalow worden goederen en chemicaliën aangetroffen die volgens justitie ‘typisch en kenmerkend’ zijn voor bewerkingslocaties van cocaïne. ‘De goederen passen bij het terugwinnen van cocaïne uit zogenaamd dragermateriaal waarna nog een versnijdingsproces plaats vindt. Hiervoor is vermoedelijk pijnstiller gebruikt.’

De cocaïne is ter plaatse gedroogd, in blokken geperst en waarschijnlijk van een logo voorzien. In de bungalow worden ruim een kilo (1300 gram) cocaïne aangetroffen, ongeveer een kilo versnijdingsmiddel en verschillende chemicaliën.

Ook blijkt Basim A. nog een openstaande zaak in Utrecht te hebben. Hij wordt daarin beschuldigd van witwassen en het bezit van een vuurwapen, nadat er in 2018 ruim 14.000 euro aan contanten bij hem is gevonden, dat volgens justitie uit misdaad afkomstig moet zijn.

Raak

De man opereert samen met de vrouwelijke verdachte in deze zaak, zijn 36-jarige partner, Deborah K. In de berging van een andere, door haar eerder gehuurde bungalow op een ander vakantiepark was het al raak. De politie werd daarop ingeseind. In de berging van de bungalow, die van eind september tot begin oktober 2020 is gehuurd, rook het naar het productieproces van BMK/amfetamine.

Weegschaal

Op het verblijfsadres van het verdachte stel in Venlo is in februari van dit jaar ook een doorzoeking gedaan, waarbij strafbare spullen worden aangetroffen, zoals zwavelzuur. Op een weegschaal die in de auto van de vrouw is aangetroffen, zijn sporen van amfetamine en metamfetamine gevonden.

Ook op een adres in Tegelen worden spullen gevonden: onder meer een koeler, glaswerk, mierenzuur en methanol. Het OM concludeert dat er in de woning amfetamine werd gemaakt. Ook wordt door de politie geobserveerd hoe Basim A. twee jerrycans en een plastic zak draagt tijdens een ontmoeting met een onbekende in de woning.

De belangrijkste aanwijzing voor de directe betrokkenheid van de Venlose verdachte is volgens het OM het gasmasker waarop zijn DNA is aangetroffen. Zijn betrokkenheid blijkt ook door uitgelezen Wickr-app berichten met filmpje van een destillatie-opstelling op het bewuste adres. Die berichten zijn gevonden op zijn, tijdens zijn aanhouding, in beslag genomen iPhone7.

Onder de radar

De officier van Justitie eiste 5 jaar cel tegen de 40-jarige man uit Venlo. De officier sprak over een zekere mate van professionaliteit van het duo dat woensdag terechtstond. De bungalows zijn volgens de officier zeer waarschijnlijk ook uitgezocht ‘om onder de radar te kunnen werken’.

Hij meent dat de mannelijke verdachte er een dagtaak aan gehad moet hebben. De aangetroffen gesprekken op de GSM van verdachte spreken volgens hem boekdelen. ‘Het gaat over verdovende middelen en over niets anders dan dat. Hun beider handelen is strafbaar en moet worden bestraft.’

Vanwege de kleinere rol van de vrouwelijke verdachte eiste de officier van justitie tegen haar een taakstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.