Paarlberg verkoopt Dakota-appartement

Het appartement van Jan Dirk Paarlberg in het meest prestigieuze appartementengebouw van New York is verkocht. Een blog over vastgoed in New York weet te melden dat de verkoopprijs 4,6 miljoen dollar was. Paarlberg betaalde in 2001 4,5 miljoen gulden voor het appartement. In het Dakota-gebouw wonen filmsterren, vooraanstaande zakenlieden en andere celebrities. Het geld van de deal vloeit overigens niet naar Paarlberg maar naar de US Marshalls Service. Dat komt doordat er in strafrechtelijke vervolging van Paarlberg wegens witwasssen beslag ligt op veel van zijn bezittingen. 

Een afvaardiging van het Nederlandse Openbaar Ministerie reisde vorig jaar naar New York om bij de rechter in Manhattan een zogenoemde restraining order voor elkaar te krijgen. Dat betekent dat hij zonder rechterlijke goedkeuring het appartement niet zou mogen verkopen.

Dat is op 3 mei nu wel gebeurd nadat Paarlberg met het Amerikaanse Openbaar Ministerie overeen kwam dat de opbrengst van de verkoop bij de US Marshalls Service in bewaring komt, hangende de verdere juridische procedure tegen Paarlberg.

Paarlberg is veroordeeld tot vier en een half jaar cel voor onder meer witwassen van geld dat Willem Holleeder van Willem Endstra zou hebben afgeperst. Hij is nu in hoger beroep.

Het begane grond appartement op 1 West 72nd Street vlakbij Central Park telt zes ruime kamers met plafonds op vier meter hoogte en nog een studio op de negende verdieping. Het is één van de meer bescheiden appartementen van het gebouw, dat ook woningen van meer dan twintig kamers telt.

Koper is Bettina Caiola, weduwe van de vorig jaar overleden Benny “Ferrari” Caiola. Deze onroerendgoedmagnaat had waarschijnlijk de grootste Ferrari-verzamelingen ter wereld: naast een FXX, twee Enzos, een F40, F50, 333SP en 250GTO vele anderen.

De Dakota Building behort tot New Yorks legendarische lokaties. Op de stoep werd bewoner John Lennon doodgeschoten, Yoko Ono woont er nog altijd. Het gebouw kent een zeer strenge vereniging van eigenaren. De ballotage is berucht: Leonard Bernstein, Lauren Bacall, John Lennon en Jan-Dirk Paarlberg mochten een appartement kopen.

Billy Joel, Cher en het acteurs-stel Melanie Griffith en Antonio Banderas, plus nog een aantal beroemdheden, kwamen er niet in.

Zie ook:

The Real Deal

De Paarlberg-suite in New York