Xtc-pillen worden beter

Het gehalte aan de werkzame stof MDMA in xtc-pillen op de Europese markt is toe aan het nemen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). De oorzaak is waarschijnlijk dat na een periode van schaarste de grondstoffen voor xtc-productie weer beter te verkrijgen zijn. Door de succesvolle internationale opsporing zijn grondstoffen als PMK en BMK steeds duurder en moeilijker te krijgen. 

Daardoor zijn producenten deels overgestapt op apaan, waarmee goedkoop zelf BMK kan worden gemaakt. De politie probeert het laatste jaar de verhandeling en productie van apaan in te dammen. 

Nederland is een van de eerste landen waar het tegenomen MDMA-gehalte is gesignaleerd, via het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut. Schommelde het gemiddelde MDMA gehalte per tablet in 2009 zo rond de 65 mg. in 2011 was dat 100 mg en in 2012 zette de stijging door. Het aantal gebruikers van xtc is volgens  het EMCDDA niet toegenomen.

Heroïnegebruik is al jaren op zijn retour. Door de schaarste van de afgelopen jaren zijn meer gebruikers gestopt of overgestapt op andere middelen. Het aantal nieuwe gebruikers van heroïne daalt in heel Europa al jaren. In Nederland is de sterfte aan heroïne het laagste van Europa. 

Synthetische designerdrugs zijn niet bijzonder populair in Nederland in vergelijking met de rest van Europa. Ook gebruik van methamfetamine (of ‘crystal meth’) blijft in Nedrland laag. De reden is dat klassieke drugs als xtc, coke en cannabis hier goedkoop en makkelijk te krijgen zijn.

De productie van cannabis neemt in heel Europa toe. De wietteelt heeft zich inmiddels over heel Europa verspreid. Daarmee samen hangt een daling in Europa van het gebruik van hasj en een toename van wietgebruik. In Nederland ligt het percentage mensend ie het afgelopen jaar softdrugs heben gebruikt op het Europese gemiddelde (7%). Circa 1% van de Europese bevolking rookt dagelijks wiet of hasj, in Nederland is dat 1,3%. Het Trimbosinstituut laat weten dat uit onderzoek blijkt dat lang niet alle dagelijkse gebruikers verslaafd zijn. Verslaving van cannabis blijkt vaak samen te hangen met andere psychische stoornissen.

Het aantal cannabisgebruikers dat aanklopt bij de verslavingszorg is in het afgelopen decennium in heel Europa fors toegenomen, van 3.500 in 2002 naar bijna 11 duizend naar 2011. Volgens het Trimbos-instituut is daarvoor niet direct een oorzaak te geven. Mogelijk zijn mensen zich meer bewust van gevaren van verslaving. De hulpverlening kan ook zijn verbeterd. 

Cocaïnegebruik ligt in sommige landen, als Spanje en Engeland, bijna net hoog als het cannabisgebruik. In Amsterdam gebruikt op een zaterdagavond één op de vier cafébezoekers cocaïne. Het gebruik stijgt nu vooral in Europese landen waar weinig coke wordt gebruikt, zoals Noorwegen en Kroatië.    

Lees het hele rappport in het Nederlands (pdf).