Dam-moordenaar wil niet vervroegd vrij
De man die in 2003 op de Dam de Bulgaarse topcrimineel Konstantin "Samokovetsa" Dimitrov (foto) doodschoot, wil zijn hele straf van 15 jaar uitzitten. Erwin V. weigert te voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld aan een eventuele vervroegde invrijheidstelling. V. staat hiervoor donderdag voor de rechter in Amsterdam.
Door @Joost van der Wegen
De moord op Konstantin Dimitrov baarde in 2003 opzien, omdat hij op klaarlichte middag op een drukke Dam om het leven werd gebracht met pistoolschoten. Getuigen achtervolgden daarop de vluchtende schutter. Op hun aanwijzing werd Erwin V. later gearresteerd, in een café aan de Ceintuurbaan.
Portier
De 33-jarige Dimitrov bleek een Bulgaarse maffiabaas te zijn, die in oorlog was met een andere criminele organisatie in zijn land. Justitie suggereerde daarom tijdens de strafzaak dat V. in opdracht van die tegenstander had geopereerd. V., een Amsterdamse portier, claimde met de moord niets te maken te hebben gehad. Hij zou een pistool van een ander in zijn handen gedrukt hebben gekregen. Zijn achtervolgers zagen hem na de schietpartij een pistool in het water gooien. Later werd hierop een haar van Dimitrov gevonden.
Voorwaarden
Tijdens de schietpartij op 6 december kreeg ook de vriendin van Dimitrov, een bekend fotomodel, een kogel in haar hoofd. Zij overleefde de aanslag wel. De kogel werd twee maanden later pas door chirugen verwijderd, toen bleek dat ze hierdoor niet zou komen te overlijden. Justitie wil nu uitstel van de vervroegde invrijheidstelling van V., na tien jaar gevangenisstraf, omdat hij weigert aan de voorwaarden hiervan te voldoen. Overigens zonder dat hij weet welke voorwaarden hem door de reclassering zullen worden opgelegd. Zijn advocaat, Vincent Kraal, meldt dat V. niet wil voldoen aan de eisen van een wet, die hierover is ingesteld nadat hij is veroordeeld: ‘Mijn cliënt is hierin inderdaad heel principiëel, hij geeft geen krimp.’
Levensgevaar
Bij gevangenisstraffen van meer dan twee jaar is het mogelijk om eenderde strafvermindering te krijgen. Voorwaarden die hieraan gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld een gebiedsverbod, of een gedragstraining. Ook mag de verdachte geen nieuwe strafbare feiten meer plegen. Voor de komst van de nieuwe wet, vijf jaar geleden, ging de strafkorting automatisch in werking. Volgens advocaat Kraal heeft V. zich tijdens zijn detentie als een modelgevangene gedragen. ‘Waarom zou hij dan nu aan allerlei voorwaarden moeten voldoen?’ De advocaat kan niet bevestigen of V. in levensgevaar is, zodra hij wordt vrijgelaten, omdat Bulgaarse criminelen misschien op wraak uit zijn.