Danny, Angela, Bonny & Clyde

Danny K. werd gisteren van zijn bed gelicht als hoofdverdachte in het Andes-onderzoek, naar  witwassen, afpersing en handel in harddrugs. Tegelijkertijd werd zijn vriendin, het fotomodel Angela van H. achter tralies gezet. Beiden verbleven in een luxe penthouse in Hilversum. De vraag is of Justitie met de aanhouding van het duo nu de Nederlandse Bonny & Clyde gearresteerd heeft, of dat er slechts tactische motieven zijn om Angela mee te nemen.

De 36-jarige Angela van H. heeft voor zover bekend geen strafrechterlijk verleden. Ze begaf zich jarenlang in het glamour-wereldje van profvoetballers en soapsterren. Eind jaren negentig was ze getrouwd met oud-international Patrick Kluivert. Terwijl Patrick de Champion's League won, sleepte Angela de 'Beaumonde Make-Over Award' binnen. In 2000 trouwde het stel en kreeg het drie kinderen. Maar na 4 jaar liep hun huwelijk op de klippen. Angela zou daarna met Edgar Davids zijn gaan daten, maar tot een serieuze relatie kwam het niet. Vorig jaar bleek Angela ook goed bevriend te zijn met Estelle Cruijff, de vriendin van Badr Hari. Ze brachten samen een vakantie door op Ibiza.

Beroepscrimineel

Het is onduidelijk waar en wanneer Angela precies met Danny K. bevriend is geraakt. Danny is een ervaren beroepscrimineel die het klappen van de zweep kent. De 43-jarige Amsterdammer is de zoon van de in 2006 overleden Peter K., een bekende figuur binnen het Amsterdamse milieu. Senior deed onder meer zaken met topcrimineel Sam Klepper. Op de begrafenis van Danny's vader, die zelfmoord pleegde, lag een observatieteam van de recherche in de bosjes en werden tientallen kopstukken uit het milieu gefotografeerd.

Danny, die opgroeide in de Jordaan, is bevriend met tal van vermeende kopstukken uit de onderwereld, onder wie Willem Holleeder. 'Willem is, hoewel ruim tien jaar ouder, gewoon een vriend,' vertelde Danny K. ooit aan Nieuwe Revu. 'We aten wel eens een hapje of gingen naar het café.' Holleeder bezocht Danny ook in de gevangenis in Heerhugowaard, waar hij gedetineerd zat vanwege een overval.  Bekende namen als Dino Soerel, Dick Vrij en Charles Zwolsman stonden ook op de bezoekerslijst.

Dodenlijst

De Nationale Recherche heeft Danny sinds zijn vrijlating voortdurend in het vizier gehouden. Volgens een uitgelekt proces-verbaal uit 2010 werd Danny K. ervan verdacht, samen met drie Hells Angels, een drugshandelaar af te persen. En volgens Peter La Serpe, kroongetuige in het Passage-proces, zou Danny opdracht hebben gegeven tot de liquidatie van wietteler Arnold Pels in 2002. Danny K. zou er ook een eigen dodenlijst op na hebben gehouden, aldus La Serpe (zie verklaring).

Zwijgrecht

Maar met al deze verdenkingen uit het verleden heeft Angela in elk geval niets te maken. Het heeft er alle schijn van dat Danny's vriendin voor de recherche voornamelijk interessant is als bron van informatie over de criminele activiteiten van haar vriend. Vrouwen praten graag, terwijl de mannen zich nog weleens op hun zwijgrecht beroepen, zeker in de georganiseerde misdaad. Bovendien kan de detentie van een vrouw of vriendin nog wel eens dienen als drukmiddel om de mannen te laten praten.