Danny & Dick: Hersenen en spieren

Volgens het Openbaar Ministerie vormde het tweetal Danny K. en Dick V. de leiding van een organisatie waarin zwart geld, intimidatie en geweld een vast patroon waren. Danny K. had de hersenen en Dick Vrij de spieren. Voor de Haarlemse rechtbank diende maandag een pro forma-zitting waar de officier van justitie vroeg de zaak drie maanden aan te houden voor verder onderzoek.
 

Tweede natuur

Officier van justitie Koos Plooij kondigde aan dat er naar aanleiding van analyse van de talloze afgetapte gesprekken mogelijk nog meer bewijzen en aanklachten op tafel komen. Het tweetal is zeer intensief gevolgd en afgeluisterd en waren zich daarvan duidelijk bewust. Plooij: ‘Alles werd verhuld. Aan een half woord hadden ze genoeg. Afschermen was hun tweede natuur.’ 

Vijftig ruggen

Maar dat afschermen gebeurde kennelijk niet altijd. Plooij las een aantal passages uit de gesprekken voor. het ging om teksten als: ’ik ruim je uit de weg’, ’ik maak je kapot’, ’ik kom langs met twintig man’ werden gebezigd tegen partners die in het gareel moesten worden gebracht. Er kwamen ook bedragen ter sprake als ’vijftig ruggen’ en ‘3,2 miljoen’.

Gepantserde auto

Dick Vrij wilde er eigenlijk uit stappen, zo bleek ook uit de taps. Hij was bang: ’Ze schieten je zo af, ik moet altijd als een dief naar huis, altijd in het donker, ik heb vijanden die ik niet eens ken, ik heb niet zoals Danny een gepantserde auto’. Tegen zijn dochter vertelde hij dat hij een soort deurwaarder was die ’zorgde dat mensen betalen’. Danny K. zei dat zijn zakenpartner vogelvrij zou zijn zodra hij zijn handen van hem af trok. ’Wat denk je dat er dan gebeurt, het is loslopend wild’.

Beeldvorming

Advocaat Jan-Hein Kuipers, van Danny K., bekritiseerde Plooij’s oordeel door te benadrukken dat het in het dossier vooral om beeldvorming gaat. Hij vindt dat de beschuldigingen van afpersen en geweld lang niet stevig genoeg onderbouwd zijn. ‘De beeldvorming beeldvorming in de media heeft haar werk al gedaan’, zei Kuijpers. Hij vindt ook de aanleiding om zo’n enorm onderzoek met afluisteren en observatie te doen veel te dun: ’alleen een vage tip’.

Klappen

Voor de klappen die Vrij uitdeelde aan Willem Holleeder op een Amsterdams terras zijn ook aan Dick V. ten laste gelegd. Voorzver bekend heeft Willem Holleeder, die ook verdacht is in de zaak, geen aangifte gedaan. De advocaten eisen een veel betere inzage in de gehele waslijst aan afgeluisterde gesprekken. De duizenden gesprekken zijn helemaal niet geïndexeerd. De advocaten zeggen dat ze op deze manier hun cliënten niet goed kunnen verdedigen.  

Over drie maanden gaat de zaak verder.

Lees ook: