Justitie wil Danny K. voor coke

De vorige maand in zijn Hilversumse penthouse voor afpersing gearresteerde Amsterdammer Danny K., wordt ook verdacht van betrokkenheid bij cocaïnetransporten. Maar het bewijs in de twee zaken lijkt niet over te houden. In de ene zaak gaat het om een telefonisch contact, in de andere zaak gaat het om een observatie van K. in een fabriek waar voor coke-transport geprepareerde motoren lagen.

Antwerpen

K. komt voor in een onderzoek naar een inbeslagname van 34 kilo cocaïne in Antwerpen omdat hij telefonisch contact heeft met de man die deze partij op zou gaan halen. De advocaat van K., Jan-Hein Kuijpers, zegt tegen Crimesite dat dit telefoontje handelde om een horloge. Verder is er geen bewijs dat K. koppelt aan dat transport. De rechter-commissaris oordeelde daarom ook dat voor deze beschuldiging bewijs ontbreekt. 

Loods

K. is vorig jaar naar Turkije gereisd voor een bezoek aan zijn vriend Ali A., een Nederlander van Turkse komaf die werd vrijgesproken in het Passage-proces. In het dossier wordt een verslag van een Turks observatieteam aangevoerd waarin staat dat K. bij een bepaalde loods gezien is. In die loods waren geprepareerde motoren opgeslagen die voor een coke-transport van 200 kilo gebruikt zouden moeten worden. 

A. geen verdachte

'Dat observatieteam vergist zich echt', zegt Kuijpers, 'Hij was wel op bezoek bij Ali A. in Istanboel maar K. is daar gewoon echt niet bij die loods geweest.' Anders dan zaterdag door De Telegraaf bericht was Ali A. daar evenmin bij aanwezig. A. is ook geen verdachte in het onderzoek. Het dossier van de 200 kilo is voorwerp van strafrechtelijk onderzoek in de dossier naar grootschalige cocaïnehandel, waar de naam K. helemaal niet in valt.

Holleeder 

Het onderzoek naar K. en vechtsporter Dick Vrij begon als een onderzoek naar anabolenhandel door Vrij maar breidde zich uit naar K. en Holleeder. Het landelijk parket heeft de zaak overgenomen, onder leiding van officier van justitie Koos Plooij. Deze ziet een criminele organisatie in de groep rond K. waar ook Holleeder een ondergeschikte rol in speelt.

Hells Angels

De zaak speelt zich af tegen de achtergrond van moeilijk te duiden verwikkelingen en intriges in de wereld van de Hells Angels. De Amsterdamse president van de Angels, Theo Huisman, zou zijn afgeperst, door K. en Holleeder. Tegelijk werd K. gezien in een jas van de nieuwe MC No Surrender. Huisman trad af als president.

Harry S. is man die jarenlang werd gezien als de sterke arm binnen de Amsterdamse Hells Angels. Hij was ruim een jaar van het toneel verdwenen omdat hij voorlopig gehecht was in een afpersingszaak. Een gerucht dat S. de club uit zou worden gezet bleek vals. De hechtenis van S. is onlangs opgeheven en hij is weer terug bij de motorclub.

Zie ook:

'Wat Danny ook doet, Dick en Willem zeggen ja'