Danny K. deed zaken met Evert Hingst

In het kader van het Andes-onderzoek stond Danny K. woensdag voor de rechtbank in Haarlem. Terwijl mede-verdachte Dick Vrij gisteren voor dezelfde rechtbank honderduit praatte, beriep de 45-jarige K. zich op zijn zwijgrecht. 

Evert Hingst

K., bijgestaan door Inez Weski en Jan-Hein Kuijpers, wordt verdacht van witwassen en afpersing van oa mede-verdachte Matthijs S.  K. zou via Evert Hingst hebben geinvesteerd in het vastgoedbedrijf van Matthijs S. Advocaat Evert Hingst werd op 31 oktober 2005 voor de deur van zijn huis in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam-Zuid geliquideerd. De moord op Hingst, die werd beschouwd als consigliere van een aantal Hollandse topcriminelen, is nooit opgelost. Hingst werkte onder andere voor Mink Kok en Stanley Hillis.

Verdampen

Zowel Danny K. als Matthijs S. stonden op goede voet met Hingst. K. zag zijn investering in het vastgoedbedrijf van S. door de crisis verdampen. Hij wilde zijn geld terug en schuwde daarbij, althans volgens officier van justitie Plooij, geen enkel middel. Justitie beschouwt K. als de onbetwiste leider van een criminele groep, die zich toelegde op onder meer witwassen, afpersing, bedreiging en drugshandel.

Lager wal

S. is inmiddels aan lager wal geraakt. Om nog een beetje geld bij te verdienen is hij afwasser in een cafetaria. Ook hij was woensdag aanwezig voor de rechtbank en hij beriep zich op zijn zwijgrecht. In totaal staan er in de Andes-zaak veertien verdachten terecht. Willem Holleeder is een van hen. Zijn zaak komt aanstaande maandag voor de rechtban. Deze draait om de afpersing van een voormalig topman van de Hells Angels.

Het OM zal op 7 en 8 januari de strafeis bekend maken.

In het boek De Liquidatie Dossiers worden Evert Hingst en zijn onderwereldcontacten uitvoerig beschreven.