Danny K. weigert Ros te woord te staan

Het gerechtshof van Amsterdam laat Danny K. dinsdag opnieuw voor de beveiligde rechtbank op Schiphol verschijnen. Maandag weigerde K. op door kroongetuige Fred Ros (foto links) gestelde vragen antwoord te geven. ‘Uit principe’, zei K.. Ros wil hem persoonlijk vragen stellen en het hof vindt dat K. de vragen moet beantwoorden.

Door @Wim van de Pol

De voorzitter van het gerechtshof en de advocaten-generaal onderwierpen getuige K. aan een zeer kritisch verhoor. Dat behoeft geen verwondering te wekken want K. is een jeugdvriend van de ene hoofdverdachte in het Passage-proces, Jesse Remmers, en een goede vriend van de andere, Dino Soerel. Over Remmers zei K.: ‘een lieve jongen, een aparte jongen’. K. woonde op 12-jarige leeftijd een klein jaar bij Jesse in huis. K. was niets bekend over een reputatie in het criminele milieu die Jesse Remmers zou hebben.

Touwtjes

Het ligt voor de hand dat K. (foto rechts) weinig vleiend over Ros zal spreken, vindt het Openbaar Ministerie. Fred Ros suggereert dat Willem Holleeder, Dino Soerel, Ali Akgün vanaf 2002 liquidaties lieten uitvoeren en dat in de criminele organisatie ook Dick Vrij een rol speelde en Danny K. als een soort figuur op de achtergrond eveneens aan wat touwtjes trok. K. zegt Ros pas in 2005 in detentie te hebben leren kennen. Ros kende volgens K. hemzelf en Soerel helemaal niet voor die tijd. Er zijn echter wel foto’s van de begrafenis van de vader van Danny K., in april 2006, waar Soerel, Akgün, Remmers en ook Fred Ros in een groepje bij elkaar staan. Danny K. was toen gedetineerd.

Zweten

Het OM denkt dat K. Ros wel degelijk kende en ziet dat ook bevestigd in bijvoorbeeld een afgeluisterd gesprek in de Andes-zaak uit 2011 waarin onder meer Dick Vrij en Danny K. een eventuele stap van Ros naar de status van kroongetuige lijken te bespreken. De voorzitter van het hof informeerde bij K. wat er bedoeld werd met: ‘dingen van Danny die nog niet bekend zijn.’ Danny K. zei zelf in dat gesprek: ‘ik denk ik krijg er twintig overheen, ik zat te zweten. Hij hoeft alleen maar dingen te zeggen die hij uit het dossier weet.’ K. hield zich tegenover het hof op de vlakte en hoefde zichzelf als getuige natuurlijk niet te belasten. Hij wees erop dat inmiddels zou zijn aangetoond dat Ros inderdaad ‘onzinverhalen’ is gaan vertellen, dat daardoor mensen de in gevangenis zitten en dat hij daar niet blij mee is.

200.000 euro

Kroongetuige Fred Ros heeft Danny K. betrokken in een aantal belastende verhalen over onder meer Remmers en Soerel. Zo zei hij dat K. in 2003 optrad als chauffeur van Dino Soerel. Fred Ros zei ook van K. gehoord te hebben dat een persoon die over de locatie van Cor van Hout getipt had 200.000 euro kreeg en dat de eerder genoemde hechte club rond Holleeder en Soerel de opdracht gaf voor de moord op Van Hout. Lariekoek, volgens K. Hij zei ook dat Holleeder helemaal niet blij was na moord op Van Hout en ook dat Soerel, Dick Vrij en hijzelf juist een hekel hadden aan Holleeder. K. zei dat toen ze samen gedetineerd waren Ros zijn bezoektijden gelijk had geschakeld met die van hemzelf. ‘Vond hij wel interessant dat Holleeder en Dino bij mij op bezoek kwamen’. En dat Soerel in 2005 heel lelijk keek toen Holleeder ook bij K. op bezoek kwam: ‘wat moet hij hier?’

Dynamiek

Als laatste mocht Fred Ros vanuit zijn kamertje met videoverbinding aan K. vragen stellen. Dat was vergeefs. K. zei: ‘Ik geef uit principe geen antwoord op vragen van hem. Ik heb er geen zin in. U kunt me gijzelen.’

‘Tja, ik heb ook wel eens ergens geen zin in’, zei de voorzitter, ‘maar wat is uw principe? Waarom wilt u geen vragen van Ros beantwoorden? Het kost mij moeite om begrip voor u te hebben.’

K. is verplicht te antwoorden. Hij zei alleen te willen antwoorden als Ros’ advocaat de vragen zou stellen. Ros wil dat niet: ‘Ik wil de vragen zelf stellen. Dan komt er een goeie dynamiek los.’ Na enig beraad maakt het gerechtshof bekend dat Danny K. dinsdag om 14.00 opnieuw moet komen. Hem werd ook geadviseerd contact op te nemen met zijn advocaat. ‘Dat zal niks veranderen aan mijn standpunt’, zei K..

Zie ook:

‘Ros dumpte motor na moord Van Hout’ (UPDATE)

Ros noemt Dick Vrij een ‘flapdrol’