‘Dat gaat niet gebeuren’

De advocaat van Willem Holleeder gaat niet akkoord met het op korte termijn gezamenlijk horen van getuigen in de rechtszaak tegen zijn cliënt en het hoger beroep van de Passage-zaak. Hij zegt pas over een jaar inhoudelijk getuigen te kunnen horen.

Door @Wim van de Pol

Vorige maand vroeg het gerechtshof aan het OM hoe zij de behandeling van het hoger beroep in Passage zou zien. Vrijdagmorgen legde het Openbaar Ministerie een plan op tafel hoe dit voorjaar getuigen tegelijkertijd in zowel het hoger beroep in de Passage-zaak als de rechtszaak tegen Holleeder kunnen worden gehoord. Die getuigen moeten verklaren over de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Het Openbaar Ministerie wil 40 getuigen horen, 27 daarvan moeten zowel in Passage als in de rechtszaak tegen Holleeder worden gehoord.

No-go

Hoewel advocaat Stijn Franken alleen als raadsman van Pinny Song in de beveiligde rechtszaal op Schiphol aanwezig was kreeg hij van het hof om praktische redenen toch het woord als advocaat van Holleeder. Het hof wilde weten hoe hij aankeek tegen het voorstel van het OM. ‘Dat gaat niet gebeuren zei Franken. Dat is absoluut no-go.’ Franken zei een jaar nodig te hebben om zich goed voor te kunnen bereiden in het dossier tegen Holleeder.

Opdrachtgevers

Het OM denkt tegen het voorjaar van 2016 het hoger beroep in het Passage-proces te kunnen voltooien. Die wens lijkt echter steeds verder weg te komen. Want het gerechtshof kan in de zaken van Houtman en Van der Bijl zonder de resultaten in het onderzoek naar Holleeder dat nu loopt daarbij te betrekken niet oordelen over hoofdverdachte Dino Soerel. Kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros koppelen immers in hun beschuldigingen Holleeder en Soerel aan elkaar als opdrachtgevers voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. Aan te nemen valt dat daarmee het onderzoek in hoger beroep in de zaak Soerel misschien wel een jaar vertraging oploopt omdat het gerechtshof moet wachten op de rechtszaak tegen Holleeder.

Star trek

De recherche heeft de zaak Holleeder overigens een buitenissige naam gegeven: Vandros. Volgens advocaat-generaal Cynthia de Jong was het Openbaar Ministerie net zo verrast over die naam als de voorzitter van het gerechtshof. Volgens haar wees nader onderzoek uit dat Vandros een planeet is uit het vierde kwadrant, in de televisieserie Star trek.

Dna-materiaal

Volgens advocaat-generaal Frits Posthumus heeft het OM nog geen bevestiging van de dood in Istanbul van hoofdverdachte Ali Akgün. Posthumus: ‘er is contact tussen de Nederlandse politie en de Turkse politie. Op korte termijn wordt bevestiging op basis van dna-materiaal verwacht.’ Er is een rechtshulpverzoek uitgegaan dat nog enkele weken zal duren.

Zie ook:

De Turkse doodsbedreigingen in Passage (UPDATE)

Akgün zat ruim drie jaar in de EBI (UPDATE)