Database voor spionagebedrijven

Wie wil weten waar de inlichtingendiensten de mosterd halen kan tegenwoordig terecht bij een database van “spy”-bedrijven. Onderzoeksjournalisten uit Engeland hebben de database opgesteld uit openbare bronnen. Er zullen vast bedrijven ontbreken maar de grootste leveranciers van diensten als de Mossad, CIA of de Nederlandse AIVD en politie staan er wel op vermeld. De Nederlandse bedrijven op de lijst zijn: Group2000 en Fox-IT.

Wie klikt op de naam van een bedrijven vindt een aantal basisgegevens. Als er informatie over de bedrijven op Wikileaks is verschenen staat er een link.

Er staat een opmerkelijk groot aantal Israëlische bedrijven vermeld. Dat komt mede door het investeringsbeleid dat de israëlische overheid de afgelopen decennia heeft gevoerd. Start-ups in die waardevol zijn voor inlichtingenwerk of defensie krijgen staatssteun. Anderzijds zijn veel van dergelijke bedrijven fysiek gevestigd naast ministeries in Tel Aviv, zodat werknemers gemakkelijk (via de achterdeur) even binnen kunnen lopen bij belangrijke ambtenaren.

Uiteindelijk is het de vraag in hoeverre sommige bedrijven op de lijst onderdeel zijn van het inlichtingenwerk.  

Kijk op: The Bureau of Investigative Journalism.