Dawes verdacht van grote drugstransporten

De man die er in Nederland van wordt verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op de onschuldige onderwijzer Gerard Meesters (in 2002), zal in Spanje terechtstaan voor grootschalige internationale drugshandel. De Guardia Civil heeft details bekend gemaakt van de verdenkingen tegen Robert Dawes (40), die eerder deze maand is uitgeleverd door de Verenigde Arabische Emiraten. Vanuit Dubai zou Dawes een grote operatie hebben geleid die Spanje gebruikte als draaischijf voor de distributie van drugs. Dawes komt oorspronkelijk uit het Engelse Nottingham.

 

De Guardia Civil zegt in een verklaring 22 personen van zijn groep te hebben aangehouden: 8 in Spanje, 9 in Groot-Brittannië, 4 in België en 1 in Dubai.

Het onderzoek tegen Dawes zou lopen sinds 2006 door de Spaanse, Britse, Belgische en Saoedische autoriteiten. Het onderzoek richtte zich op smokkel van heroïne, cocaïne, hasj en witwassen.

Specialiteit van de organisatie was het verbergen van drugs in brandblusapparaten op grote vrachtwagencombinaties en in holle pallets, aldus de Guardia Civil.

Operatie “Halbert” is voltooid in 2007. Dawes wist toen te ontkomen naar Dubai, vanwaar hij door zou zijn gegaan met organiseren van drugstransporten. In 2008 is hij daar aangehouden en pas deze maand naar Spanje uitgeleverd. 

Dawes wordt in Spanje verdacht van betrokkenheid bij:  5.700 kilo hasj, 100 kilo heroïne,  210 kilo cocaïne en voorhanden hebben van vier vuurwapens. Er is voor 6 miljoen euro aan vastgoed in besdlag genomen en een ton aan cash.

De Amsterdammer Gwenette M. is onlangs in hoger beroep veroordeeld voor heroïnehandel met Daniël S., een contact van Robert Dawes. Deze S. is veroordeeld voor de moord op de Groninger onderwijzer Gerard Meesters in 2002, wiens zus in Spanje een lading hasj van Robert Dawes zou hebben laten verdwijnen. Meesters had niets te maken met de criminele activiteiten van zijn zuster.

Gwenette M. is veroordeeld voor het bedreigen van Meesters, korte tijd voor de moord.

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft Robert Dawes genoemd als verdachte voor de uitlokking van de moord op Meesters. 

Lees ook:

‘Opdrachtgever’ moord Meesters naar Spanje