Van Maarssen naar De Meern

Drugshandelaar Peerke S. heeft gezegd dat hij op een avond bij het AC restaurant Lage Weide, langs de A2, van de latere kroongetuige Peter la S. hoorde dat deze net iemand had doodgeschoten. En dat daarna het lijk in het Amsterdam Rijn-kanaal was gegleden. Kan niet, schrijft de recherche op basis van locatiegegevens van Peerke’s getapte telefoon. Maar het kan wél, zo blijkt nu uit diezelfde gegevens. Waarom hield de recherche zich van de domme?

Terugspoelen.

Dit voorjaar getuigde Peter “Peerke” S. in de grote Passage-zaak dat de huidige kroongetuige Peter la S. hem in maart 2002 bij het “Kop en Schotel restaurant” langs de A2 in het voorbijgaan had gezegd iemand te hebben doodgeschoten. Achteraf gezien moet dat drugshandelaar Gerrie Bethlehem zijn geweest. Verdachte Jesse R. was er ook bij. In een loods bij Utrecht.

La S. ontkende, R. bevestigde het. De officieren van justitie vonden het maar een ongeloofwaardig verhaal.

Check het maar, zei S.

In 2002 werden zijn gsm-telefoons getapt. Door de locatiegegevens te bekijken en de tapgesprekken te beluisteren is te reconstrueren waar S. die dagen is geweest.

De recherche ging de gegevens analyseren en S. verhoren. De conclusie kwam aan het eind van de zomer. Er zijn ‘geen aanwijzingen gevonden dat de ontmoeting waarover S. en R. een verklaring hebben afgelegd heeft plaatsgevonden.’

Bethlehem is verdwenen op 25 maart 2002. Jesse R. denkt dat de ontmoeting met S. waarschijnlijk één dag was nadat (in zijn woorden) ‘Bethlehem was geëxpireerd’.

De recherche gaat kijken waar S. uithing op de avond van 26 maart 2002. Om 21.22 is hij ter hoogte van Duivendrecht en zegt in een getapt gesprek nog een afspraak te hebben in een wegrestaurant in De Meern. Om 21.27 heeft zijn telefoon contact met een gsm-antenne in Vinkeveen, hij rijdt dus langs de A2 naar het zuiden.

De rechercheur schrijft: ‘om 21.33 straalt zijn telefoon een zendmast aan in Maarssen. Hierna is S. om 22.14 in de omgeving van de zendmastlocatie in De Meern.’ En daarna gaat het zuidwaarts in de richting van Noord-Brabant.

Gek eigenlijk dat de recherche ‘geen aanwijzingen’ ziet dat S. bij Lage Weide was, zo betoogde advocaat Nico Meijering vandaag op de zitting. Want van Maarssen naar De Meern gaat het immers lángs Lage Weide. Ook heel gek is dat de recherche niets schrijft over de 41 minuten die S. zou hebben gedaan over de afstand Maarssen – De Meern, niet meer dan acht minuten rijden.

Was er misschien file die avond? Maar extra opvallend is: precies binnen die periode van 41 minuten wordt S. acht keer gebeld en neemt hij acht keer niet op.

De conclusie moet zijn dat S. die avond tussen 21.33 en 22.14 heel goed even kan zijn gestopt bij AC Lage Weide en zijn telefoon even in de auto liet liggen terwijl hij even rondwandelde met Peter la S. en Jesse R. die hem vertelden over een moord.

Waarom heeft de recherche in het proces-verbaal niets over die 41 minuten geschreven? Dachten ze dat de rechtbank niet zou vallen over die lacune van 41 minuten?

Passage: Het verhaal van Peerke S. 

Het verhaal van Peerke S. #2