De 10 geboden van de maffia (VIDEO)

De maffia geldt nog steeds als de machtigste misdaadorganisatie ter wereld, maar ook één van de meest gesloten. Een maffioso praat niet want de ‘omerta’, de zwijgplicht is heilig. Die maakt deel uit van de 10 geboden van de maffia, waarover een Amerikaanse documentaire is gemaakt. Geheel te bekijken na de break.

Toen de Italiaanse politie enkele jaren geleden een villa in Palermo binnenviel, waar de bekende maffiabaas Lo Piccolo (de kleine) woonde, deed men een opmerkelijke ontdekking. Een document dat alle ‘huisregels’ bevatte van de maffia, de tien  geboden als het ware. Bij alle maffia-organisaties binnen en buiten Italie bleken die te gelden. Zoals de Cosa Nostra (Sicilie), de Ndrangheta (Calabrie) en The Mob (Amerika).

Toewijding

In deze Amerikaanse documentaire praten (voormalige) maffialeden over de regels. En over de toewijding die er van ze verwacht wordt. Dag en nacht. Zelfs als je vrouw bevalt van een baby. Behalve de zwijgplicht geldt ook de vendetta, de bloedwraak, waarin de familie van een dode het recht heeft die te wreken op de schuldige. Een fenomeen dat we tegenwoordig ook terug zien bij de liquidatiegolf in Nederland.