De aanwijzingen tegen Piet S.

Omdat de op een computer van de familie van Piet S. uit Den Haag op Crimesite is gezocht naar informatie over de overval op een vrachtwagen met cocaïne in Opglabbeek verdacht de politie hen van betrokkenheid bij dat cocaïnetransport. Dat staat in een lang portret dat de papieren Panorama deze week schetst van de vermeende Haagse "godfather" Piet S.

Dans

De politie verricht al tientallen jaren onderzoeken naar Piet S.. Nog nooit is het gelukt hem voor langere tijd achter de tralies te krijgen. Het Panorama-artikel stelt de vraag of Piet S. na zijn aanhouding weer de dans zal ontspringen. Crimesite kan daaraan toevoegen dat als de recherche niet met beter bewijs aankomt dat zeker het geval zal zijn. Zijn veronderstelde betrokkenheid bij de overval in Opglabbeek wordt niet eens voor de rechter gebracht. Hij zit nu alleen nog voor wapenbezit.

Wie?

Een van de mensen die vastzit voor de vrachtwagen is de Belg Cees S.. Hij is een kennis van Piet. Niettemin stuurde hij een sms’je aan Piet met de tekst ‘Wie ben je?’ Ook dit zag de recherche als een aanwijzing dat Piet met dit transport te maken had. Maar ja, mensen als Piet S. en Cees S. hebben nu eenmaal vele telefoonnummers.

Onzin

Frank van Ardenne, de advocaat van zoon Fred S, zei tijdens een zitting: 'Dat was dus twee keer niks. En de derde aanwijzing was ook niks: informatie die was binnengekomen via CIE-informanten. Niet getoetst op betrouwbaarheid. Onder dat mom kun je de grootst mogelijke onzin verkopen.'

Huiszoeking

Op basis van deze drie aanwijzingen was er huiszoeking gedaan bij panden van de familie S. en daarbij waren vuurwapens gevonden. Voor wapens ga je ruim een half jaar naar binnen natuurlijk. Maar die vondst kan ook weer niet worden gezien als een "vierde aanwijzing", hoezeer de politie dat ook zou willen.

Afzonderlijk

De advocaten van de familie S. maakten wel de kanttekening dat de wapens en de overval in Opglabbeek afzonderlijk zouden moeten worden gezien. Ook al omdat het nog heel lang kan gaan duren voor de zaak-Opglabbeek inhoudelijk wordt behandeld. Er moeten nog 33 getuigen worden gehoord.