De Akutan-zaak: Satudarah voor de rechter

Weekblad Panorama blikt vooruit op het grote Satudarah-proces (“Akutan”) tegen een aantal kopstukken van motorclub Satudarah, over feiten die alweer uit 2011 stammen: vooral productie van en handel in synthetische drugs.

Björn

De zaak dient voor de rechtbank in Breda. Onderzoek Akutan start in eerste instantie met uitgebreid onderzoek naar de contacten van de gebroeders Angelo (39) en Xanterra (42) M., Björn E. (37) en verder Appie E., Paul van der Z. en een aantal Litouwse verdachten. De hoofdverdicten zijn lid van Satudarah. Het onderzoek Akutan bestaat uit 34 losse zaken. Het Openbaar Ministerie zal proberen te bewijzen dat binnen en met gebruikmaking van de structuur van Satudarah een criminele organisatie met productie en handel van drugs bezig was.

Een van de redenen dat het zo lang duurde voordat de zaak voor de rechter is gekomen is dat een aantal verdachten uit Litouwen afkomstig is en veel rechtshulp met dat land moest worden afgewikkeld. De rechtszaak begint op maandag 14 november en er zijn zittingsdagen gepland tot zeker 9 december.

Otto

Een van de centrale figuren is Björn E., een laborant die volgens het OM drugs produceerde met onder meer de dure grondstof BMK die onder andere afkomstig was uit Oost-Europa. Toenmalig Satudarah-hoofdman Klaas Otto figureert ook in het dossier Akutan. Er was geheime politieinformatie dat Otto met verdachten in het onderzoek samenwerkte. Er liep onderzoek maar bewijs kwam er niet uit.

Servicemedewerkster

Ook een servicemedewerkster binnen de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland kwam in het vizier van de recherche. Ze voerde telefoongesprekken met Angelo M. Uit onderzoek bleek dat ze op vijf verschillende momenten informatie over M. heeft opgevraagd. Ze verklaarde dat ze dat uit nieuwsgierigheid deed en dat ze de informatie met niemand heeft gedeeld. In 2012 besloot de officier van justitie om haar niet verder strafrechtelijk te vervolgen.

Björn E. raakte verwikkeld in een cocaïne-zaak in Zweden. Hij kreeg daar een langdurige celstraf maar is inmiddels overgebracht naar Nederland.

In Panorama een lange reconstructie van het onderzoek en veel informatie uit het strafdossier.

Zie:

Inval bij Satudarah Tilburg UPDATE