De Audi RS4 was een werkauto

In de zaak van de moorden in de Staatsliedenbuurt moeten zowel Adil A. (alias Kinker) als Anouar B. (Popeye) nog in ieder geval drie maanden in voorlopige hechtenis blijven. De rechtbank verwacht rond maart 2015 de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen. De officier van justitie maakte bekend contact te hebben met twee personen die anoniem willen getuigen in de zaak.

Door @Wim van de Pol

Aan één hen heeft de rechter-commissaris inmiddels de status van anonieme bedreigde getuige toegekend, voor de andere moet dat nog gebeuren. De advocaat van Anouar "Popeye” B., Rutger Lonterman, wil in appèl gaan tegen het betrekken van beide getuigenverklaringen in de zaak tegen zijn cliënt.

Stadionplein

De twee getuigen (A1 en B1) hebben een verklaring afgelegd. Ze vertellen daarin over Benaouf A. en wat deze aan hen zou hebben verteld. A., die vermoedelijk het doelwit was, ontkwam geheel ongeschonden aan de aanslag. Getuige A1 zegt Ben A. een keer te hebben opgehaald bij het Stadionplein in Amsterdam. A. zou aan A1 hebben verteld over de rol van Anouar B. en ook B1 zou belastende opmerkingen die Benaouf A. over Anouar B. en Adil A. maakte kunnen reproduceren.

Wietknippen

Het bewijs dat voorligt tegen Anouar B. lijkt wat ernstiger te zijn dan dat in de zaak van Adil A.. De advocaat van B. vroeg geen schorsing van de voorlopige hechtenis, 'om strategische redenen', zegt hij tegen Crimesite. De advocaat van Adil A. vroeg opheffing van de voorlopige hechtenis. Zij vindt het bewijs ronduit te mager. Zo is er geen enkel dna van A. gevonden in de Audi terwijl in de auto toch flink moet zijn bewogen tijdens de schietpartij en tijdens de vlucht, achtervolgd door politie. A. heeft volgens Bénédicte Ficq ook een goede verklaring voor het gegeven dat zijn telefoon een gsm-mast aanstraalde in de buurt van de plaats waar in de nacht van de moorden de Audi is achtergelaten en de geweren zijn gedumpt. Ficq vindt dat er voldoende steun is voor het verhaal dat A. die avond en nacht aan het wietknippen was. Iets dat de officier van justitie Maaike van Kampen bestrijdt.

Rits

Een ander bezwaar tegen A. is dat hij logeerde in een woning waar tassen en een koffer met wapens zijn gevonden. Ficq zegt dat A. geen aanleiding zag om zich te bemoeien met wat er in dat huis gebeurde noch te kijken in tassen of koffers die daar stonden. In die woning is trouwens op hengsels en rits dna van de nieuwe verdachte Stefan S. gevonden.

Colt

Op een muts en op een jas is dna van A. gevonden, en schotresten en glas maar het is volgens Ficq niet zonder meer in verband te brengen met de moorden. Dat geldt ook voor een Colt .38 die is gevonden bij de gedumpte Kalashnikovs waar dna van A. op zat.

Beverwijk

De rechtbank ziet al met al toch en gezien in het onderling verband van de feiten voldoende bewijs tegen Adil A. om hem nog drie maanden vast te houden. Ook de omstandigheid dat A. in Beverwijk logeerde bij een zekere Brahim B. ziet de rechtbank als belastend. Deze B. is verdachte van het op 3 oktober 2012 stelen van de Audi RS4 die is gebruikt bij de aanslag.

Stash-huizen

Adil A. kreeg ten slotte aan het einde van de maandagochtend het woord van de rechtbankvoorzitter, hij zei: 'Ik heb niks met deze moord te maken. Het bewijs is allemaal knutselwerk.’ Adil A. erkende 'geen lieverdje’ te zijn en ook crimineel bezig te zijn. Op het moment dat de moorden plaatsvonden werd hij gezocht in verband met een onderzoek in Den Haag en met een nog uit te zitten straf. Hij zei ook te maken hebben gehad met ripdeals met andere criminelen. Hij leefde ondergedoken in het criminele circuit. Daarom had hij ook in het huis verbleven waar de wapens zijn gevonden. 'Ik slaap het liefst in stash-huizen’, zei A..

Werkauto

A. ontkende de bewuste Audi te hebben gebruikt, hoewel er dna van zijn broer in werd gevonden. A.: 'Die auto is een werkauto, mevrouw de rechter, de ene keer gebruikt die hem de andere keer rijdt die ermee.’ Daarmee sloeg A. de spijker op zijn kop. Nadat de Audi begin oktober was gestolen werd er op 11 oktober een overval mee gepleegd in Hoofddorp en op 13 oktober een poging tot ontvoering gedaan in Den Haag. En daarna was hij betrokken bij de moorden in de Staatsliedenbuurt.

Zie ook:

 

 

 

'Een man on the run, die help je'