De bank, de bom en de pizzakoerier (VIDEO)

Na de successen van Making a murderer en The Keepers is er een nieuwe misdaaddocumentaireserie verschenen op Netflix. Evil Genius gaat over een pizzakoerier die met een bom om zijn nek gedwongen werd een bank te beroven. En dat met de dood moest bekopen. 

Door Timo van der Eng

Evil Genius is een ongelooflijk, maar waargebeurd verhaal dat begint in augustus 2003. (Spoileralert: hieronder wordt de afloop van de zaak van de ‘pizzabomber’ uit de doeken gedaan.)

Kruiswoordpuzzels

Pizzakoerier Brian Wells (foto), een man die houdt van kruiswoordpuzzels en gitaar spelen, bezorgt in Erie Pennsylvania een sausage-and-pepperoni pizza op een adres aan de rand van de stad. Daar aangekomen krijgt hij een pistool op zich gericht. Onder bedreiging van het vuurwapen krijgt hij een tijdbom om zijn nek gebonden. Vervolgens krijgt de pizzakoerier een handgeschreven instructie overhandigd: eerst moet hij de PNC-bank in Erie overvallen, daarna moet hij nog verschillende andere taken uitvoeren. Als hem dat lukt, dan krijgt hij de sleutel om de bom te demonteren. Wells krijgt ook nog een tot wandelstok omgebouwde shotgun mee.

Lolly

Op 28 augustus 2003, even voor half drie ’s middags, loopt Brian Wells de bank binnen. Om zijn nek tikt de bom. Hij geeft een briefje aan de baliemedewerkster waarop te lezen valt: ‘Haal iemand die toegang heeft tot de kluis. Doe snel 250.000 dollar in de tas. Ik heb een bom bij me.’ De medewerkster antwoordt dat er niemand aanwezig is die de kluis kan openen en stopt vervolgens ruim 8000 dollar in de tas die Wells haar heeft gegeven. De pizzakoerier pakt een lolly van dalie, stopt deze in zijn mond en loopt doodgemoedereerd met de tas met geld de bank uit. Hij komt niet ver.

Asfalt

Al na een kwartier ziet de gealarmeerde politie Wells op een parkeerterrein naast zijn Suzuki staan. Ze werken hem tegen de grond en binden zijn handen op zijn rug. Wells vertelt de agenten dat hij een bom om zijn nek heeft en dat deze binnenkort af zal gaan. Pas na een half uur besluiten ze de explosieven opruimingsdienst te waarschuwen. Al die tijd zit Wells met gekruiste benen op het asfalt, zijn handen op zijn rug Dan klinkt er een reeks alarmerende piepen, steeds sneller achter elkaar. Wells begint te draaien. Hij wil weg van het apparaat om zijn nek. Maar dat kan niet. Dan explodeert de bom. Wells slaat achterover op het asfalt. De bom heeft een gat ter grootte van een vuist in zijn borstkas geslagen. Als de explosieven opruimingsdienst arriveert is de pizzakoerier dood.

Vrieskist

Nog geen maand na de dood van Wells treft de politie in een vrieskist in een huis in Erie het stoffelijk overschot van ene James Roden. De bewoner van het huis zegt dat hij niets te maken heeft met het lijk en beschuldigt de verloofde van het slachtoffer, Marjorie Diehl-Armstrong, van de moord op Roden. Vlak voordat de politie het lijk van James Roden vond, had de bewoner van het huis waar het lijk werd gevonden, zelfmoord willen plegen. Dat blijkt uit een afscheidsbrief die de agenten in de woning vinden. In die afscheidsbrief staat een merkwaardig zinnetje: ‘Dit heeft niets te maken met de dood van Brian Wells.’

Feds

De politie begin een onderzoek naar Marjorie Diehl-Armstrong (foto rechts). De vrouw lijdt aan een bipolaire stoornis. Gedurende haar leven hadden paranoia en narcisme de overhand gekregen over haar enorme intelligentie en feitenkennis. De FBI komt er achter dat Diehl-Armstrong in het verleden verschillende geliefden onder verdachte omstandigheden heeft verloren. Ze was hiervoor nooit veroordeeld, maar het maakt de achterdocht van de feds alleen maar groter.

Vismaatje

In 2005 worden de verdenkingen van de FBI tegen Marjorie Diehl-Armstrong bevestigd door ene Kenneth Barnes, oud-vismaatje van de vrouw. Hij wijst Diehl-Armstrong aan als meesterbrein achter de bankroof. Ze zou het geld nodig hebben gehad om haar vader te kunnen laten vermoorden, die aldus Diehl-Armstrong, te veel dollars uitgaf, zodat er te weinig over zou blijven van haar erfenis.

Levenslang

In 2010 verschijnt Diehl-Armstrong voor de rechter. Het is een beschamende vertoning. De geagiteerde vrouw schreeuwt tegen de tandeloze Kenneth Barnes die tegen haar getuigt, schoffeert haar eigen advocaat en houdt een betoog van vijfenhalf uur waarin ze claimt onschuldig te zijn. tevergeefs. Ze wordt veroordeeld tot levenslang.

In de vierdelige documentaire komt Diehl-Armstrong ook zelf aan het woord. Een van de makers, Trey Borzillieri, heeft meer dan 10 jaar aan de zaak gewerkt. Hij heeft veel gesprekken met de verdachte gevoerd. Ze bleek altijd onvoorspelbaar. De ene keer zei ze tegen de documentairemaker: ‘I’ll sue your fucking balls off’ de andere keer was het ‘Love ya’.

De man die de Eiffeltoren verkocht

Het verhaal ‘De bank, de bom en de pizzakoerier’ is ook opgenomen in het boek De man die de Eiffeltoren verkocht – en 29 andere waargebeurde misdaadverhalen. Het boek bevat absurde, maar waargebeurde misdaadverhalen, zoals De stripheld die een vliegtuig kaapte, Vijftien plantsoenmedewerkers en een zwemband en De ontvoering van het lijk van Charlie Chaplin. 

Hieronder de trailer van Evil Genius. Daaronder een link naar het schokkende filmpje van Brian Wells die gedood wordt door de tijdbom.

Footage van Brian Wells op de parkeerplaats.