De bizarre werkelijkheid van de doodsbedreigingen

Aan Dick Vrij (foto) en Danny K. was een doodsbedreiging geuit via een sms aan een oud mobiel nummer van Dick Vrij. Omdat het nummer niet in gebruik was hoorde Vrij het bericht niet zelf maar de politie die het nummer tapte wel. Afzender zou Holleeder zijn. Dat staat in Noord-Hollands Dagblad van vrijdag.

Holleeder

Het verhaal kwam deze week aan de orde tijdens één van de zittingen in de afperszaak tegen onder meer K. en Vrij. Wanneer het bewuste bericht is verstuurd werd niet gezegd. De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) zag zich genoodzaakt Vrij en K. op de hoogte te stellen van de melding. Ze vertelden er ook bij wie hen dood wilde:  Willem Holleeder en zijn lijfwacht. Holleeder en zijn lijfwacht zijn overigens wel aan de tand gevoeld over de kwestie maar die heeft helemaal geen gevolg gekregen. Dick Vrij liet zich overigens in verband met een bedreiging die aan hem was doorgereisd door de CIE vrijwillig hechten uit veiligheidsoverwegingen. Zijn goede vriend Hans Nijman werd deze herfst op straat gedood.

Van Dijk

Het is heel bijzonder dat de CIE’ers Danny K. en Dick Vrij op de hoogte stelden van de identiteit van de vermeende bedreigers. Doorgaans zwijgt de politie over de bedreiger maar vragen de agenten wel om informatie aan het beoogde doelwit. De verslaggever van de krant sprak in dat verband ook met de Hilversumse crimineel George van Dijk. Bij Van Dijk liep het bezoek van de recherche uit op een raadspelletje. Van Dijk: ‘Ik zou drie namen noemen van mensen die ik ervan verdacht mij te willen liquideren. Hij zou met zijn hoofd knikken als een daarvan juist was.’ Bij de naam van zijn plaatsgenoot Fred Ros volgde er een knikje. ‘Vanaf dat moment was ik op mijn beurt op zoek naar hém.’

Plooij

Van Dijk moest bij officier van justitie Koos Plooij komen om over de dreiging te praten, schrijven de HDC-kranten. Die dreiging was groot zo groot, zo kreeg hij te horen, dat hij moest nadenken over getuigenbescherming. Van Dijk twijfelt daar nu aan. Plooij wilde allemaal dingen over Holleeder weten, en over andere vrienden van Van Dijk waar hij helemaal niet over wilde vertellen.

Meijering

Advocaat Nico Meijering zegt dat de politie met de waarschuwingen nog extra slinger aan de ‘liquidatiemolen’ geeft, zoals in de zaak van zijn wijlen cliënt Gwenette Martha. Meijering: ‘Eerst word je gewaarschuwd dat je dood moet, ook je familie. Dan schaf je een kogelwerend vest aan en spreek je met anderen af. Twee mensen blijken later een vuurwapen op zak te hebben. En daaruit blijkt dan dus dat je met anderen ‘voorbereidingshandelingen’ pleegt om iemand van het leven te beroven.’

Overigens was volgens de HDC-kranten Danny K. een keer aanwezig toen de CIE aan hem en Willem Holleeder kwam om te vertellen dat hij op een dodenlijst stond. Holleeder zei naar verluidt: ‘Dat kán niet, ik maak die lijsten zelf.’ Maar dat was een geintje.