De CIE-officier en de kroongetuige (#1)

Goede opletters bij het liquidatieproces Passage weten het na de eerste dag van het getuigeverhoor van voormalig CIE-officier van justitie Sander de Haas. Namelijk waarom afgelopen 3 oktober kroongetuige Peter la S. plotseling zijn openbaring over Willem Holleeder als opdrachtgever voor liquidaties deed. Dat komt: officier de Haas had hem gezegd dat het goed was. 

In die dagen verkeerde La S. in groot conflict met de mensen van het Getuigenbeschermingsteam (GTB) over zijn veiligheid. Iets waarover hij ter zitting niet kon spreken omdat hem verboden is, dat was part of the deal. Hij dreigde, voor de vierde keer, te stoppen met getuigen.

Peter la S. had, zo zegt De Haas, vlak voor 3 oktober een brandende vraag aan De Haas: Mag ik nu mijn uitgestelde kennis over de liquidatieopdrachten van Willem Holleeder vertellen? Meer precies: ‘Verhindert de veiligheidsclausule in mijn deal met Openbaar Ministerie dat ik nu over Holleeder ga spreken?’, iets dergelijks zou La S. aan De Haas hebben gevraagd. 

De Haas vertelde ter zitting dat hij dit geen geen enkel probleem vond. ‘En daarbij: hij moest toch naar waarheid verklaren.’ De Haas belde met de advocaat van La S. en op 3 oktober bracht deze iedereen in rep en roer: 4,5 jaar lang had hij – met goedvinden van De Haas – wetenschap verzwegen over de opdracht die Willem Holleeder zou hebben gegeven om Kees Houtman te vermoorden.

Zo is het gegaan, onthulde Sander de Haas vandaag ter zitting. 

Is het heus? Of was het toch net even anders gegaan? Want waarom zou de ‘veiligheidsclausule’ nu verhinderen dat La S. over Holleeder zou spreken?

Een argeloze toeschouwer zou kunnen denken dat er een dealtje is gemaakt. Het Openbaar Ministerie willigt een (geheime) eis van La S. over zijn getuigebescherming in. In ruil daarvoor doet hij zijn ontboezemingen over Holleeder en hij gaat weer even door met praten. Win win.

Dat zou helemaal niet kunnen want in deze zaak zijn er drie OM’s.

1. De officier van justitie die over het getuigenbeschermingsprogramma gaat.

2. De officier van justitie die over de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) gaat, en de deal sluit.

3. De zaaksofficieren van justitie die de verklaringen van La S. gebruiken in het Passage-proces.

Gescheiden trajecten allemaal dus. 

Dat dealtje kan dus niet. Bovendien, dan zou De Haas hebben gelogen onder ede. En dat doen nette mensen niet. De bankovervaller/moordenaar come kroongetuige en de officier van justitie van Geheime Zaken. Nette mensen liegen nooit.

‘Belangrijkste dag in 2,5 jaar Passage’ 

Waarom mocht La S. Holleeder weglaten? UPDATE 

Top OM wist van verklaring over Holleeder 

Mocht La S. Holleeder-kennis achterhouden? 

‘Eerst Osdorp, zei Holleeder’ 

Mogelijk onderzoek Holleeder liquidaties