De coke-route door de Caribbean

De hoeveelheid cocaïne die via het Caraïbisch gebied wordt vervoerd neemt sterk toe. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) gezegd tegen het Spaanse dagblad El País. In vijf jaar steeg de aanvoer van coke via deze route van 5 naar 16%. Met name de Dominicaanse Republiek wordt steeds meer een overslagplaats, ook van transporten naar Europa.

Go fast

Vanaf de Colombiaanse noordkust vertrekken 's nachts kleine bootjes aan elkaar gekoppelde buitenboordmotoren met groot vermogen (go fast) over naar landen als Jamaica, Haiti en de Dominicaanse Republiek. De wateren worden bewaakt door het internationale samenwerkingsverband Operatie Martillo (Hamer) waar ook de Nederlandse Koninklijke Marine in deelneemt. Onlangs maakte het Amerikaanse Southern Command, dat de Operatie coördineert, bekend dat slechts 20% van de transporten over zee worden gepakt. De afgelopen twee weken werden er op zee bij Puerto Rico twee transporten van totaal 3,2 ton cocaïne onderschept.

Jamaica

Volgens de DEA-woordvoerder maken drugshandelaren in het gebied ook gebruik van corrupte kustbewakers in het gebied die helpen bij het aanlanden van de coke. Vanaf De Dominicaanse Republiek en Jamaica gaat er veel cocaïne naar Nederland, België en Spanje. Jamaica is ook belangrijk als exporteur van marihuana maar door gunstige ligging ten opzichte van de VS ook van belang als overslagplaats voor vervoer van coke naar de VS.

Oorzaak van de toename van het belang van de Caribische route is de aanpak van de routes door Midden-Amerikaanse landen als Mexico.