De infiltranten en de visboer

Het papieren Algemeen Dagblad publiceert vandaag een eigen onderzoek over een operatie van buitenlandse inlichtingendiensten in en Nederlandse drugszaak. Agenten van die diensten slaagden erin om met een drugstransport een aantal Europese opkopers van cocaïne te arresteren. Naast Spaanse kopers was de groep rond de Nederlander Freek de K. betrokken. Freek de K. is een vishandelaar uit IJmuiden die al jaren in de import van drugs zou zitten. Er staan nu 24 verdachten terecht voor de Haarlemse rechtbank. De zaak draait om een sucesvolle infiltratie van agenten van de Drug Enforcement Agency (DEA) en de Poolse geheime dienst. Maar dat staat niet in het dossier.

Vanaf 2008 loopt er een onderzoek van de politie Kennemerland naar de groep van Freek de K.

Het belangrijkste del van het onderzoek is een internationaal cocaïnetransport van 1134 kilo. Ook in Colombia leidt er een onderzoek naar IJmuiden. Agenten van de DEA ontdekken dat er een trasnport van 1134 kilo op stapel staat naar Polen. Freek de K. zal daar, samen met opkopers uit Spanje naar toe reizen.

De grotre truc in de zaak is dat ergens in het traject een Poolse en een Colombiaande infiltrant de controle weten te krijgen over de coke. Als dat veilig verscheept is en vervolgens opgeslagen in een loods bij het vliegveld van Warschau is het alleen nog maar een afspraak maken en wachten.

De Colombiaanse infiltrant Mono leidt de topontmoeting in februari 2009, in een McDonald’s, waar de handelsprijs van 25.000 per kilo tot stand komt. Er schuift ook nog een goed Spaans sprekende Turkse Zaandammer Atilla G. in beeld. Vervolgens gaan de heren proeven en kijken in het magazijn. Er ligt topcocaïne. Nog stoned van de proefsnuif worden ze een paar uur later ingerekend.

Freek de K. wordt pas aangehouden in 2010. Hij zou zo’n zeventig kilo hebben willen afnemen. In zijn onderzoek zijn zo’n 58.000 telefoongesprekken getapt. Volgens De K. gingen ze voornamelijk over vis, hij ontkent iets met verdovende middelen te maken hebben gehad.

In de Nederland is de inzet van burgerinfiltranten verboden en aan de inzet van agenten van buitenlandse dienstren zijn ook grenzen verbonden. Zo is in Nederland uitlokking verboden. Volgens de advocaten is het opvallend dat er in het dossier maar weinig over de operatie wordt verteld. n het meer dan 32.000 pagina’s tellend rechtbankdossier wordt naar verluidt slechts enkele zinnetjes melding gemaakt dat ‘Mono’ een DEA-infiltrant was.

De advocaten reageren dan ook verbijsterd op het onderzoek van het Algemeen Dagblad willen nu van het Openbaar Ministerie het naadje van de kous weten.

Het megaproces duurt nog tot september.