De complete liquidatielijst 2017

Vorig jaar zijn er 24 mannen en 1 vrouw in Nederland geliquideerd. Wat daarbij opvalt is dat bijna de helft van de slachtoffers in de provincie Zuid-Holland is gevallen. Daar vonden 12 mannen de dood, waarvan 6 in Rotterdam. Daarmee is de havenstad liquidatieplek nummer 1 in 2017. 

Door Timo van der Eng

In de maand juli vielen de meeste doden. In deze maand werden vier liquidaties gepleegd, waarbij vijf doden vielen. De eerste liquidatie vond plaats op 6 januari, toen Peter van der Linden in Breda werd doodgeschoten nadat hij een feestje in een café had verlaten. De laatste afrekening was op 29 december in de Socratesstraat in Rotterdam. Het slachtoffer Samir B., werd op straat neergeschoten. Hij overleed op oudjaarsdag in het ziekenhuis. B., eerder veroordeeld voor drughandel, was daarmee het laatste liquidatieslachtoffer van 2017. B. was overigens de tweede Belg die in 2017 in Nederland werd geliquideerd. Op 21 september werd in Spijkenisse de Belg Stefaan Bogaerts doodgeschoten.

Turkse Nederlanders

Wat verder opvalt in de lijst is het relatief grote aantal Turkse Nederlanders dat slachtoffer is geworden: 5 van de 25, te weten: Mustafa Ates, Zeki Yumusak, Kemal Zengin, Ergin Başakçi en Ali Kaynak. Vier van hen werden in een tijdsbestek van een maand geliquideerd.

Voor zeven liquidaties zitten verdachten vast – wat toch een iets ander licht werpt op het beeld dat er zo weinig verdachten van liquidaties worden gepakt. Het gaat dan om de moorden op Peter van der Linden, Hakim Changachi, Farid Souhali, Parsa Maboud, Saverio Tucci, Jaïr Wessels en Timon Badloe.

Meest gebruikte vluchtauto

De gemiddeld leeftijd van de slachtoffers is 39 jaar. Het oudste slachtoffer was Peter van der Linden (60 jaar). De jongste was Parsa Maboud (21).

Er vonden dit jaar maar liefst drie dubbele liquidaties plaats: op 25 april werden vader en zoon Van Doorn in Zoetermeer geliquideerd, op 15 juli werden Pieter Hoovers en zijn Thaise vriendin Tae dood gevonden in een woning in de Ceintuurbaan in Amsterdam en op 20 december werden Giljomar (‘Giba’) Henrietta en Lindomar (‘Lindo’) Elisabeth doodgeschoten in Rotterdam.

Tenslotte: de meestgebruikte vluchtauto’s bij de liquidaties zijn BMW en Volkswagen (beide vijf keer).

Hieronder een kaart met daarop de liquidaties van 2017. Volgende week in de papieren Panorama de complete lijst met uitgebreide beschrijvingen.