‘De dag van de vergelding is aangebroken’ (VIDEO)

Ze waren jong, zwart, vrouw en kwetsbaar. De slachtoffers van de Grim Sleeper, de seriemoordenaar die in Los Angeles talloze slachtoffers heeft gemaakt. Deze week begon het proces tegen de 63-jarige Lonnie Franklin Jr. De politie denkt eindelijk de Grim Sleeper gevonden te hebben. De Amerikaanse media stonden er bol van. Kreten van afschuw klonken in de rechtszaal.

De Grim Sleeper, zo genoemd omdat de seriemoordenaar enkele jaren niet actief geweest lijkt te zijn, vermoordde in de periode 1985 – 2010 een groot aantal vrouwen. Zijn modus operandi: de vrouwen werden doodgeschoten of gewurgd en daarna voor oud vuil op straat gedumpt. Soms letterlijk: enkele slachtoffers werden onder vuilniszakken gevonden, een ander in een vuilcontainer.

Foto in de ijskast

Voormalig vuilnisophaler Lonnie Franklin wordt door de Amerikaanse justitie gezien als de Grim Sleeper. De officier van justitie claimt daarvoor meer dan 800 bewijzen verzameld te hebben. Zoals het pistool dat gevonden werd in het huis van Franklin en waarmee het 25-jarige slachtoffer Janecia Peters (foto) in 2007 was doodgeschoten. Haar naakte lichaam werd gevonden in de buurt van het huis van Franklin – net zoals de overige slachtoffers. Een foto van Peters, waarop ze te zien is met blote borsten, werd aangetroffen in de ijskast van Franklin.

Lonnie Franklin werd in 2010 gearresteerd toen er dna werd afgenomen van zijn zoon Christopher, die was opgepakt voor een drugsmisdrijf. Het dna van Christopher wees uit dat hij familie was van de Grim Sleeper, wiens dna bij verschillende slachtoffers was gevonden.

Keurig

Op de eerste procesdag, dinsdag jl, ziet Lonnie Franklin er keurig uit. Hij draagt een blauw, button-down overhemd en een stropdas.  Als er gruwelijke foto’s van de slachtoffers worden getoond, barstten enkele aanwezigen in de rechtszaal in tranen uit. Franklin zelf kijkt niet naar de beelden.

De verwachting is dat het proces meer dan drie maanden gaat duren. Er zijn meer dan 400 getuigen opgeroepen. Ook zullen er videobeelden worden getoond van de verhoren van Franklin. Volgens de officier van justitie is daarop te zien dat de verdachte lacht en grapjes maakt als hij wordt geconfronteerd met foto’s van de slachtoffers.

Meer dan 100 slachtoffers?

De rechercheurs verdenken Franklin ervan meer dan 100 slachtoffers te hebben gemaakt, mede omdat er in zijn huis talloze foto’s van onbekende vrouwen zijn gevonden. Om het proces niet te vertragen is er voor gekozen om Franklin te beschuldigen van 10 zaken.

Ook Alicia, de dochter van Porter Alexander, behoort tot de slachtoffers van de Grim Sleeper. Ze was 18 en werd ontkleed gevonden onder een matras dat op straat lag. Haar geëmotioneerde vader voor aanvang van de eerste procesdag: ‘Het heeft ontzettend lang geduurd, maar de dag van de vergelding is gekomen.’

Hier een HBO documentaire over Lonnie Franklin / de Grim Sleeper: