De Daltons van Dordrecht

Bij de rechtbank in Rotterdam speelt dezer weken de grote zaak rond de Daltons van Dordrecht. Nieuwe Revu dook in het dossier van de drie broertjes H. waar de rechtbank maar liefst zestien zittingsdagen voor nodig denkt te hebben. De Indische broertjes Ton, Johnny en Ronald H. staan dan ook terecht voor een waslijst aan delicten: autodiefstal, afpersing, inbraak, wapenbezit, wietkwekerij en cocaïnehandel.

 

Dat is een hele lijst, onder de prachtige naam van Onderzoek Passiebloem.

 

Ondanks geconstateerde contacten van de broers met de voor xtc-productie veroordeelde Peerke S. staat xtc niet op de dagvaarding. Ze werden wel van xtc-handel verdacht maar veel verder dan schrijven in een proces-verbaal over versluierd taalgebruik komt de recherche op dit front niet.

 

Maar er is nog wat over voor de rechter om zich over te buigen. Sinds 2008 is de recherche druk met de boeven uit Krispijn, de traditionele probleemwijk te Dordt. 

De broers hebben al een aanzienlijke antecedentenlijst, aldus Revu. Hoewel, de politie zou in eerdere onderzoeken al bakzeil hebben moeten halen tegen de broers.

Advocaten vermoeden ‘politieke motieven’ achter het onderzoek naar de Dordtse Daltons. Het groots opgezette onderzoek (’20 manjaren recherchecapaciteit’ past in de opruimacties die er zijn geweest in de wijk Krispijn. De wijk is officiëel nu geen probleemwijk meer. En de Daltons zijn, hoopt de gemeente, voor een flink aantal jaartjes in de boeien.