De dodelijke vergissing in de De Clercqstraat

Dinsdag begint in de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de liquidatie in de Amsterdamse Clercqstraat en de voorbereiding van een liquidatie. Op 13 mei 2015 werd de toevallige passant Youssef El Kahtaoui (25, foto) doodgeschoten toen hij vlakbij een shishalounge buiten een stoplicht stond te wachten.

Almere

De kogels troffen ook een voorbijrijdende tram met passagiers.

Vier mannen van 23 tot 45 jaar staan terecht omdat zij een liquidatie in Almere zouden hebben voorbereid tussen april en juni 2017. Eén van de vier, de 33-jarige Quincy S. wordt ervan verdacht El Kahtaoui te hebben doodgeschoten in De Clercqstraat in mei 2015. Ook wordt hem een aantal pogingen tot moord ten laste gelegd.

Verijdelde liquidatiepoging

De illegaal in Nederland verblijvende Surinamer Quincy S. werd in januari 2018 aangehouden in zijn cel. Hij zat vast omdat hij ook verdacht wordt van een verijdelde liquidatiepoging in Almere op 1 juni 2017. Quincy S. en medeverdachte Mike I. (45) werden op de bewuste dag in een gestolen BMW aangetroffen met vuurwapens, dubbele kleding en handschoenen aan. Ook hadden ze flesjes benzine bij zich. Twee handlangers van het duo staan ook terecht in de zaak. El J. uit de Diamantbuurt werd ooit gezien met Willem Holleeder tijdens het beruchte etentje in het restaurant in de Scheldestraat.

Shishalounge

Twee schutters met motorhelmen kwamen op 13 mei 2015 rond middernacht het onder criminelen geliefde waterpijpcafé Tapas Lounge Village aan De Clercqstraat binnen met een automatisch wapen en een pistool. Terwijl de een zich met een kalasjnikov in de deuropening posteerde, ging de man met het pistool de tafeltjes af en vroeg naar ‘Samir: de crimineel Samir Z. , alias ‘Taba’ uit Amsterdam-West, die eerder al aan minstens twee moordslagen was ontsnapt. Z. was net vijf tot tien minuten eerder vertrokken.

Toevallige passant

Toen iemand uit het waterpijpcafé waarschijnlijk in paniek een vuurwapen trok en richting de deur schoot, raakte de man met de kalasjnikov (volgens justitie Quincy S.) ernstig gewond aan zijn heup of buik. De kogel die door zijn lichaam ging, belandde in de deur. Na het schot viel de man naar buiten waar op dat moment Youssef El Kahtaoui met een vriend in zijn Volkswagen Golf over De Clercqstraat reed.

El Kahtaoui hoorde een klap en stapte voor de stoplichten uit om te kijken wat er aan de hand was. De gewonde schutter vuurde vervolgens tientallen kogels af waarbij El Kahtaoui dodelijk getroffen werd. Hoewel voormalig glazenwasser El Kahtaoui een bescheiden strafblad had, was hij die nacht op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. De kogels raakten ook een passerende tram met daarin de bestuurster en zes passagiers. Zij bleven ongedeerd.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaken zijn vier dagen uitgetrokken: op 17, 18, 19 (requisitoir van het ‘Openbaar Ministerie) en 20 juli voor de pleidooien.

Zie voorgaande berichten:

Verdachte dodelijke schietpartij blijft vastzitten

“Beoogd slachtoffer” liquidatie deed aangifte

Man vast voor wildwest-schietpartij De Clercqstraat

20.000 euro voor gouden tip in zaak El Kahtaoui

Politie op het spoor schutter liquidatie 2015

Politie zoekt vuurwapens in gracht